Ministeri Ranne EU:n liikenne- ja televiestintäneuvostoon: lisää turvallisuutta teille ja tietoverkkoihin

EU:n liikenne- ja televiestintäneuvosto kokoontuu Luxembourgissa 5.-6.6.2025. Suomea kokouksissa edustaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.
Liikenneneuvoston pääaiheena liikenneturvallisuus
Liikennekelpoisuuspaketin tavoitteena lisätä turvallisuutta
Liikenneministerit käyvät periaatekeskustelun liikennekelpoisuuspaketista. Se sisältää Euroopan komission ehdotukset katsastusdirektiivin ja tienvarsitarkastusdirektiivin muuttamisesta sekä uudesta rekisteröintitodistusdirektiivistä. Valtioneuvosto antoi 28.5.2025 eduskunnalle U-kirjelmän ehdotuksesta.
Ehdotusten tavoitteena on vähentää liikenneonnettomuuksien määrää ja vakavuutta, edistää kestävää liikkuvuutta ja pyrkiä vähentämään liikenteen ympäristövaikutuksia sekä sujuvoittaa rajat ylittävää liikennettä ja kauppaa. Suomi suhtautuu ehdotuksiin lähtökohtaisesti myönteisesti.
- Liikenneturvallisuuden parantaminen on ministeriöllemme ja myös minulle henkilökohtaisesti tärkeää. Toimenpiteiden on kuitenkin oltava vaikuttavia eikä niiden pidä lisätä byrokratiaa tai kustannuksia. Olemme esimerkiksi johdonmukaisesti vastustaneet moottoripyörien pakkokatsastusta, joka ei olisi Suomen olosuhteissa ratkaisu vaan rasite. Jatkamme edelleen sitkeästi vaikuttamista, jotta katsastusvelvollisuudesta voisi jatkossakin poiketa kansallisesti, toteaa ministeri Ranne.
Liikenneneuvosto ottaa tiedoksi myös puheenjohtajan edistymisraportin mitta- ja massadirektiivistä, jonka neuvottelut jatkuvat seuraavan puheenjohtajavaltion Tanskan johdolla.
Suomi jatkaa aktiivista vaikuttamista ehdotuksia koskevissa neuvotteluissa, jotta lopputulos ottaa huomioon kansalliset erityispiirteet, Suomen edun mukaisesti.
Lentomatkustajien oikeuksia uudistetaan
Liikenneneuvostossa tavoitellaan poliittista yhteisymmärrystä lentomatkustajien oikeuksia koskevasta asetuksesta. Siinä säädetään lennolle pääsyn epäämisen sekä lentojen peruuttamisen tai pitkäaikaisen viivästymisen yhteydessä lentomatkustajille annettavasta korvauksesta ja avusta.
Suomi kannattaa asetuksen uudistamista, sillä sen soveltamiseen on liittynyt paljon tulkintaongelmia. Suomi pitää tärkeänä, että sääntelyssä on kohtuullinen tasapaino matkustajien oikeuksien ja lentoliikenteen harjoittajien velvollisuuksien välillä.
Televiestintäneuvostossa keskitytään kyberturvallisuuteen ja turvallisiin viestintäyhteyksiin
Kyberturvallisuutta vahvistetaan EU:n yhteisellä rintamalla
Televiestintäneuvostossa on määrä antaa neuvoston suositus kyberturvallisuuskriisinhallintaa koskevasta EU:n suunnitelmasta (nk. Cyber blueprint).
Suomi pitää tärkeänä, että kyberturvallisuutta vahvistetaan EU:n yhteisillä toimilla ja voi hyväksyä neuvoston suosituksen.
Suositus täsmentää laaja-alaisten kyberturvallisuuspoikkeamien ja -kriisien käsittelyä EU:ssa sekä selkeyttää eri toimijoiden tehtäviä ja vuorovaikutussuhteita kriisinhallinnan elinkaaren eri vaiheissa. Suosituksen tarkoituksena on myös lisätä kyberturvallisuuden yhteisharjoituksia niin EU:n sisällä kuin Naton kanssa sekä vahvistaa siviili- ja sotilasyhteistyötä kyberkriisinhallinnassa.
Viestintäyhteyksien toimintavarmuutta ja turvallisuutta peräänkuulutetaan
Televiestintäneuvoston on tarkoitus hyväksyä päätelmät luotettavista ja toimintavarmoista viestintäyhteyksistä. Suomi tukee toimia, joilla vahvistetaan digitaalisen ja maanpäällisen infrastruktuurin turvallisuutta.
Suomi pitää tärkeänä tavoitetta edistää koko EU:ssa laadukkaan digitaalisen infrastruktuurin eli valokuitu- ja 5G-verkkojen nopeaa rakentumista sekä 6G-teknologian varhaista käyttöönottoa.
- Suomi on edelläkävijä sekä 6G-kehityksessä että viestintäverkkopolitiikassa. Suomeen laaditaan parhaillaan viestintäverkoille omaa pitkän linjan kehittämissuunnitelmaa. Tämä TUUTTI-hanke on iso satsaus yhteiskunnan toimivuuteen ja turvallisuuteen. Kansalaisten ja yritysten toimivat viestintäyhteydet ovat myös huoltovarmuuden ja turvallisuuden selkäranka, sanoo ministeri Ranne.
Satelliittiyhteyksiin tavoitellaan yhtenäisiä pelisääntöjä
Ministerit käyvät periaatekeskustelun satelliittiyhteyksistä strategisen riippumattomuuden osatekijänä. Tavoitteena on parantaa satelliittitaajuuksien sisämarkkinaa ja yhtenäistää taajuushallintaa.
Suomi pitää tärkeänä, että sähköisen viestinnän sääntely on jatkossakin pääasiassa markkinaehtoista ja teknologianeutraalia. Kansalliset erityisolosuhteet ja kansallinen turvallisuus tulee huomioida.
Lisätietoja
Liikenneneuvosto:
suunnittelija Petri Lepistö, p. 0295 342 014, [email protected]
kuljetus- ja pätevyysyksikön johtaja Pyry Takala, p. 0295 342 384, [email protected]
Televiestintäneuvosto:
erityisasiantuntija Emma-Leena Kemppainen, [email protected]
Euroopan unionin neuvosto: Liikenne-, televiestintä- ja energianeuvosto (televiestintä), 6.6.2025
Tiedote 28.5.2025: Valtioneuvosto linjasi kantojaan komission liikennekelpoisuuspaketista