Ministeri Marin: Ilmatieteen laitoksen huippututkimuksesta apua maankäytön päästöjen vähentämiseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 8.8.2019 15.09 | Julkaistu suomeksi 8.8.2019 klo 15.24
Tiedote
Ministeri Sanna Marin (Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia, CC-BY-4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi)
Ministeri Sanna Marin (Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia, CC-BY-4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi)

- Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii ripeitä toimia hiilinielujen vahvistamiseksi. Suomalainen tutkimustieto voi antaa ratkaisuja maailmanlaajuiseen ruuantuotannon ja maankäytön päästöjen vähentämiseen, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi 8.8.2019 laajan selvityksen maankäytön kasvihuonekaasupäästöistä.

Ministeri Marin pitää tärkeänä, että IPCC:n uuden selvityksen myötä maankäytön ja ruuantuotannon päästöjen vaikutukset nousevat ilmastokeskustelussa entistä vahvemmin esiin. Hän uskoo, että suomalaisesta tutkimustiedosta tulee olemaan laajasti hyötyä näiden kysymysten ratkaisemisessa.

Ilmatieteen laitos tuottaa huipputason tutkimustietoa hiilinieluista

- Päätöksenteon pohjaksi tarvitaan kipeästi lisää tutkimustietoa erityisesti hiilinielujen toiminnan ja kehityksen osalta, jotta ilmastonmuutoksen hidastamisessa voidaan onnistua, korostaa ministeri Marin.

Liikenne- ja viestintäministeriön alaisuudessa toimiva Ilmatieteen laitos tekee jo tällä hetkellä huippututkimusta maankäyttösektorilla.

- Ilmatieteen laitoksen maaperän hiilitaseen laskentamalli on käytössä kahdeksassa Euroopan maassa Suomen lisäksi. Toive on, että Suomessa kehitetty malli otettaisiin laajemminkin käyttöön. Olemme vahvasti mukana kansainvälisessä ilmastotutkimuksessa ja IPCC:n työssä. Suomessa tutkimus on erityisesti keskittynyt hiilinielujen todentamiseen, nielujen vaikutukseen koko globaalille ilmastojärjestelmälle sekä hiilikierron prosessien ymmärtämiseen, kertoo Marin.

Kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa koko hallituksen voimalla

Ministeri Marin näkee, että Rinteen hallitusohjelmassa on selkeä yhteinen tahtotila hiilinielujen vahvistamiseksi ja maankäyttösektorin päästöjen vähentämiseksi. Hallitusohjelmassa sovittiin laajasta ilmastotoimenpiteiden kokonaisuudesta sekä sen rahoituksesta.

- Uskon, että hallituksen asettama ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä saa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen johdolla työnsä hyvin käyntiin ja Suomi voi toimia tiennäyttäjänä muulle maailmalle vastuullisessa ja vaikuttavassa ilmastopolitiikassa, toteaa Marin.


Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Henrik Haapajärvi, p. 050 339 2604