Ministeri Kyllönen: Joukkoliikenne turvataan myös maaseudulla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2012 10.15
Tiedote

- Joukkoliikennettä ei olla ajamassa alas. Tavoitteena on turvata toimiva joukkoliikenne sekä kaupungeissa että maaseudulla. Meillä on meneillään useita hankkeita tavoitteiden saavuttamiseksi, sanoo liikenneministeri Merja Kyllönen.

Liikenne- ja viestintäministeriö nimitti toukokuussa Juhani Paajasen selvittämään henkilöliikenteen kuljetusten yhdistämistä. Tavoitteena on löytää järkevimmät toimintatavat sekä saavuttaa kohtuullinen palvelutaso erityisesti syrjäseuduilla. Liikenne- ja viestintäministeriössä selvitetään myös joukkoliikenteen rahoituksen uudistamista niin, että se kannustaisi parempaan palveluun.

Liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa vuonna 2009 voimaan tulleen joukkoliikennelain johdonmukaista täytäntöönpanoa. Tavoitteena on luoda helppokäyttöinen ja yhtenäinen palvelukokonaisuus ja kasvattaa joukkoliikenteen matkustajamääriä.

- Jotta tavoitteisiin päästään tarvitaan yhteiskäyttöinen lippu- ja informaatiojärjestelmä. Tavoitteena on kehittää järjestelmä, joka lisää käyttömukavuutta ja on lähtöisin asiakkaiden tarpeista, sanoo liikenneministeri Kyllönen.

Toimivaltaiset viranomaiset kehittävät lippu- ja informaatiojärjestelmää yhteistyössä. Tarkoituksena on, että yhdellä lipulla voi matkustaa kaikissa joukkoliikennevälineissä. Lisäksi kehitteillä on valtakunnallinen aikataulu- ja reittipalvelu.

Joukkoliikennelaki uudistettiin vuonna 2009 EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisesti. Nykymuotoinen linja-autoliikenne on järjestettävä uudelleen kun joukkoliikennelain mukaiset siirtymäajan liikennöintisopimukset lakkaavat vuosien 2014 ja 2019 välillä.


Lisätietoja
Erityisavustaja Sarianne Hartonen, p. 0295 34 2325