Ministeri Harakka televiestintäneuvostoon

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2021 11.04 | Julkaistu suomeksi 2.12.2021 klo 12.06
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: Laura Kotila/VNK)
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: Laura Kotila/VNK)

EU:n televiestintäneuvosto järjestetään 3.12.2021 Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Televiestintäneuvostossa on tarkoitus hyväksyä neuvoston yleisnäkemys toimenpiteistä yhteisen korkean kyberturvatason varmistamiseksi. Suomi on kannattanut tämän ns. NIS2-direktiiviehdotuksen tavoitetta, joka vahvistaa sekä EU:n yhteistä että jäsenvaltioiden kansallista kyberturvallisuuden tasoa ja tietosuojaa.

Puheenjohtaja esittelee televiestintäneuvostossa edistymisraportit ehdotuksesta asetukseksi tekoälyn harmonisoiduksi sääntelyksi sekä ehdotuksesta eurooppalaisen digitaalisen identiteetin lainsäädäntökehikoksi (eIDAS-asetus).

Neuvostossa käydään periaatekeskustelu digitaalisista oikeuksista ja periaatteista, joista valmistellaan EU:n toimielinten yhteistä julistusta. Suomi painottaa muun muassa, että kaikessa digitaalisessa kehityksessä pitää huolehtia perusoikeuksien toteutumisesta ja on huomioitava turvallisuuteen liittyvät kysymykset sekä kaikkien yhdenvertainen osallistaminen digitaaliseen muutokseen.

Lisäksi käydään lounaskeskustelu datataloudesta, jonka taustalla on helmikuussa 2020 julkaistu Euroopan datastrategia ja sen tavoite yhteisistä datan sisämarkkinoista.        

Televiestintäneuvostossa kuullaan edistymisraportti päätösehdotuksesta, joka koskee "polku digitaaliselle vuosikymmenelle" -ohjelman perustamista. Ehdotuksen mukaan jäsenvaltioiden tulisi laatia omat digitaalista vuosikymmentä koskevat kansalliset strategiset etenemissuunnitelmat.

- Suomessa olemme perustaneet ministerityöryhmän ohjaamaan julkisen hallinnon, digitalisaation, datatalouden ja tietopolitiikan kehittämistä, ja tämän toimintatavan haluan myös ministerikollegoilleni esitellä. Ministeriryhmä päätti jo ensimmäisessä kokouksessaan Suomen digitaalisen kompassin laatimisesta kevään 2022 aikana. Meidän kompassimme voisi parhaimmillaan näyttää suuntaa muiden EU-maiden suunnitelmille, toteaa ministeri Harakka.

Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Johanna Juselius, p. 0295 342 141

erityisasiantuntija Kaisa Kopra, p. 050 441 8005