Ministeri Berner: Tietoturva on luottamusta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2015 12.55
Uutinen

Digitaalisessa maailmassa luottamuksesta on tulossa liiketoiminnan elinehto, sanoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner puhuessaan Tietoturva nyt! -seminaarissa 4. marraskuuta 2015.

- Pohjimmiltaan tietoturva on muutakin kuin kyberhyökkäyksiltä suojautumista. Tietoturva on sitä, että uskallamme käyttää sähköistä reseptiä, matkustaa robottiautolla, laittaa yrityksemme liikesalaiset tiedot pilveen tai kytkeä tehtaamme osaksi teollista internetiä, kuvaili liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner seminaarissa tietoturvan tarvetta.

Ministeri totesi, että digitalisoituvassa maailmassa tietoturva on kilpailutekijä, jonka avulla suomalainen tuote tai palvelu voi erottautua kilpailijoistaan. Lainsäädäntömme antaa erottumiselle hyvät lähtökohdat, sillä yksityisyyden ja luottamuksellisen viestinnän suoja on Suomessa korkea.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee hallitusohjelman mukaisesti tietoturvastrategiaa, jonka tavoitteena on purkaa luottamuspulasta johtuvia markkinaesteitä ja lisätä tietoturvaosaamista.

- Tietoturvan on oltava sisäänrakennettu erilaisiin järjestelmiin, palveluihin ja laitteisiin. Tietoturva ei ole jälkikäteen päälle liimattua, vaan yksi toimivan digitaalisen palvelun tai tuotteen edellytyksistä, ministeri avaa strategian lähtökohtia.

Ministeri totesi lisäksi, että yksin emme isojen kansainvälisten toimijoiden joukossa pärjää, vaan luotettavuuden pitäisi olla koko Euroopan kilpailuvaltti. Tästä syystä esimerkiksi EU:ssa valmistelussa oleva verkko- ja tietoturvadirektiivi pyritään saattamaan Suomessa voimaan siten, että sääntelyllä on positiivinen vaikutus sekä yritysten että koko eurooppalaisen sisämarkkinan kilpailukykyyn ja kansalaisten perusoikeuksien toteutumiseen internetissä.

Ministeri Berner puhui Viestintäviraston ja Huoltovarmuuskeskuksen perinteisessä Tietoturva nyt! -seminaarissa 4. marraskuuta 2015.

Seminaarin puheenvuoroissa käsiteltiin kyberturvallisuutta ja siihen liittyvää yhteistyötä sekä kyberturvallisuuden ajankohtaisia ilmiöitä. Seminaari oli suunnattu huoltovarmuuskriittisten yritysten ja valtionhallinnon organisaatioiden tietoturva-, tietohallinto- ja riskienhallinta- ja liikkeenjohdolle.