Ministeri Berner Intiaan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2017 9.24 | Julkaistu suomeksi 10.11.2017 klo 9.26
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vierailee Intiassa 12.-17. marraskuuta. Matka suuntautuu Delhiin, Nagpuriin ja Bangaloreen.

Matkan aikana ministeri Berner puhuu Kansainvälisen Tieliiton IRF:n maailmankonferenssissa Delhissä, osallistuu konferenssin yhteydessä pidettävään kansainväliseen liikenneministerikokoukseen ja puhuu Bangalore Technology Summitin avajaisissa. Matkaohjelmaan sisältyy myös useita ministeritapaamisia.

Ministeri Berner tapaa muun muassa liikenne- ja merenkulkuministeri Nitin Gadkarin sekä muita Intian hallituksen ja Karnatakan osavaltion hallituksen ministereitä. Bernerillä on lisäksi lukuisia ministeri-, virkamies- ja yritystapaamisia IRF:n konferenssin aikana.

- Intia on juuri nyt erityisen kiinnostava maa, koska eri liikennemuotojen infrastruktuurin kehitys on siellä erittäin nopeaa. Lisäksi viestintäverkkojen kapasiteetti kasvaa ripeään tahtiin, ja maassa investoidaan 5G-teknologiaan, esineiden internetiin sekä telealan tutkimukseen ja kehittämiseen. Nämä tarjoavat erinomaiset puitteet älyliikenteelle, ministeri Berner toteaa.

Suomen ja Intian ministereiden välisissä keskusteluissa aiheina ovat muun muassa eri liikennemuotojen automaatioon liittyvä lainsäädäntö, liikenteen päästöjen vähentäminen, 5G-verkkojen vaatimukset, tietoturva, rautateiden markkina-asiat sekä liikenne palveluna.

Bernerin mukaan yhtenä matkan keskeisenä tarkoituksena on keskustella siitä, mikä on hallitusten rooli älykkään liikenteen edistäjinä. Esimerkiksi liikenteen automaatio ja robotisaatio edellyttävät kansainvälisiä sopimuksia.

- Meidän täytyy hallituksina varmistaa, että kansallinen ja kansainvälinen lainsäädäntö mahdollistavat uusien teknologioiden testauksen ja tukevat automaatiokehitystä kaikissa liikennemuodoissa. Hyvä esimerkki tästä on merenkulku, jonka automaatio edellyttää globaalisti yhdenmukaista lainsäädäntöä. Jotta tämä etenisi, on kansainvälistä keskustelua käytävä laajasti, Berner sanoo.

Matkan aikana uudistetaan Suomen ja Intian välinen liikennettä koskeva yhteistyöpöytäkirja (Memorandum of Cooperation). Pöytäkirjan vaikutusalaa laajennetaan tieliikenteen lisäksi muihinkin liikennemuotoihin, automaatioon, liikenteen dataan sekä liikenteen päästöjen vähentämiseen.

Lisätietoja vierailun ohjelmasta:

neuvotteleva virkamies Maaria Mäntyniemi, +358 50 444 0922