Ministeri Anne Berner blogissaan: Liikenneverkon kehittämistä ja rahoittamista on mietittävä uudella tavalla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 29.12.2016 16.30
Uutinen
Ministeri Anne Berner (Kuva: VNK Sakari Piippo)
Ministeri Anne Berner (Kuva: VNK Sakari Piippo)

Julkisessa keskustelussa on huolestuttu liikenteen tulevista muutoksista. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vastaa blogissaan muutamiin esillä olleisiin kysymyksiin liikenneverkkoyhtiötä koskevasta selvityksestä ja sen aikataulusta.

Valtion liikenneverkkoyhtiötä koskevan selvityksen käynnistymisestä tiedotettiin huhtikuussa 2016. Valtion liikenneverkkoyhtiöllä on tarkoitus edistää uusia liikennepalveluja ja taata liikenneinfrastruktuurin ylläpidolle sekä kehittämiselle kestävä rahoitus. Nykymuodossaan väylät ovat budjetin kuluerä, joka kilpailee valtion muiden välttämättömien menojen kanssa.

Jos emme tee mitään muutosta nykytilaan kasvaa korjausvelka, uudet liikennehankkeet jäävät toteuttamatta ja kykymme saada EU-rahoitusta Suomen väyläinvestointeja varten heikkenee entisestään.

Tarkoitus ei ole luoda uusia maksuja olemassa olevien päälle. Käyttömaksuilla korvattaisiin nykyisiä veroja ja maksuja. Liikenteen käyttäjien taloudellinen kokonaisrasitus ei kasva.

Tarkoitus ei ole seurata kansalaisia, vaan ajettuja kilometrejä. Jos käytössä on esimerkiksi aikaan perustuva maksu, se ei vaatisi välttämättä edes ajon seurantalaitetta.

Valtion liikenneverkkoyhtiö ei olisi demokraattisen kontrollin ulkopuolella, vaan sen toiminnasta säädettäisiin laissa.

Valmistunut selvitys on tarkoitus julkaista pian alkuvuodesta. Aikaa laajalle keskustelulle tulee olemaan riittävästi ennen päätöksiä.