Matkapuhelinten junakuuluvuuteen luvassa parannusta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2013 11.58
Tiedote

Rautatieliikenteen toimijat ja teleyritykset ovat selvittäneet keinoja matkaviestinten junakuuluvuuden parantamiseksi. Ongelmia on ilmennyt muun muassa yhteyksien katkeamisina ja siinä, että matkapuhelinverkot aiheuttavat häiriöitä junaliikenteessä käytettävään GSM-R-verkkoon.

Liikennevirasto, Viestintävirasto, VR, Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy ja teleyritykset ovat sopineet, miten kuuluvuuden parantamisessa edetään.

Toimijat luovuttivat allekirjoittamansa etenemissuunnitelman asunto- ja viestintäministeri Pia Viitaselle keskiviikkona 11. joulukuuta.

Liikenne- ja viestintäministeriö kutsui alkusyksyllä Viitasen aloitteesta koolle pyöreän pöydän keskustelun, jonka tavoitteena oli sovittaa yhteen junaliikenteen turvallisuutta koskevat toimenpiteet ja matkapuhelinten kuuluvuuden edellyttämät toimenpiteet.

- Olen erittäin tyytyväinen siitä, että alan toimijoista koostuva työryhmä on päätynyt ehdottamaan selkeitä ja konkreettisia toimenpiteitä. Matkustajia kiusanneet kuuluvuusongelmat pitää saada järjestykseen, Viitanen sanoo.

Lisäksi Viitanen kiittää valtiovarainvaliokunnan liikennejaostoa aktiivisuudesta asiassa.

- Jaosto on pitänyt junakuuluvuutta pitkään esillä erilaisissa kuulemisissa ja tilaisuuksissa. Olemme nyt saaneet toimijat saman pöydän ääreen sopimaan siitä, mitä asian korjaamiseksi voidaan tehdä ja millaista yhteistyötä tarvitaan, Viitanen toteaa.

Ensisijainen tavoite on rautateiden oman matkaviestinverkon ja teleyritysten kaupallisten matkaviestinverkkojen häiriöiden poistaminen. Yksi tutkittavista vaihtoehdoista on se, että Liikennevirasto ja VR päättäisivät ryhtyä käyttämään rautateiden GSM-R-verkon sijasta viranomaisverkko VIRVEä. Tämä ratkaisisi häiriöongelmat pysyvällä tavalla.

Muita vaihtoehtoja häiriöiden poistamiseksi ovat junaradioihin asennettavat suodattimet tai vaimentimet, joiden tehokkuutta ongelman ratkaisussa vielä selvitetään.

Viime kädessä, jos on tarpeen, Viestintävirasto tutkii ja ratkaisee, onko 900-verkkojen tehoa rajoitettava GSM-R-verkolle aiheutuvissa paikallisissa häiriöissä. Tällaisissa tapauksissa teleyritykset rakentavat tukiaseman toiselle taajuusalueelle, esimerkiksi 1800 megahertsin taajuuksille.

Kaupallisten matkaviestinverkkojen kuuluvuutta junissa voidaan parantaa lisäämällä juniin toistimia. Tällä hetkellä lähes puolet junista/vaunuista on vielä ilman toistimia. VR, Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy ja teleyritykset laativat alkuvuonna 2014 suunnitelman toistinten lisäämiseksi juniin. Samalla selvitetään, miten uusia taajuusalueita voidaan lisätä jo käytössä oleviin toistimiin.

Teleyritykset parantavat matkustajien viestinten junakuuluvuutta asentamalla rata-alueille tai niiden läheisyyteen uusia tukiasemia, jotka toimivat mahdollisimman monella eri taajuusalueella.

Liikennevirasto ja VR puolestaan tarjoavat mastojaan ja tilojaan kohtuullisin ehdoin tukiasemapaikoiksi teleyrityksille, jos tämä on tarpeen.

Lisätietoja

ylijohtaja Juhapekka Ristola, 0400 788 530
Viestintämarkkinat-yksikön päällikkö Olli-Pekka Rantala, 050 344 3400