Maailman radioviestintäkonferenssissa tärkeää varmistaa Suomelle riittävät taajuudet

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2023 8.59
Tiedote
Kuvituskuva maapallosta, jossa loistaa kultaisia valoja.
Eurooppa avaruudesta nähtynä. (Kuva: Shutterstock/LVM)

Maailman radioviestintäkonferenssi WRC-23 käynnistyy 20.11.2023 Dubaissa. Konferenssissa päätetään radiotaajuuksien käytöstä tulevaisuudessa. Tavoitteena on tehostaa radiotaajuuksien käyttöä ja mahdollistaa uudet teknologiat ja palvelut. Suomi osallistuu konferenssissa päätöksentekoon ja on globaalisti vaikuttamassa tulevaisuuden viestintäpalveluihin kilpailukyvyn ja kansainvälisen saavutettavuuden varmistamiseksi. 

Maailman radioviestintäkonferenssi (WRC, World Radiocommunication Conference) tekee päätökset radiotaajuuksien tulevaisuuden käytöstä. WRC:ssä päivitetään maailman radio-ohjesääntöä, joka kansainvälisenä sopimuksena säätelee globaalisti radiotaajuuksien käyttöä. Tavoitteena on mahdollistaa uusien teknologioiden ja palveluiden käyttöönotto langattomille järjestelmille maalla, merellä, ilmassa ja avaruudessa. 

Suomelle tärkeää taata riittävät taajuudet matkaviestinverkoille

Matkaviestinverkoissa siirrettävän tiedon määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viimeiset vuosikymmenet. Suomessa olemme maailman aktiivisimpia langattoman tiedonsiirron käyttäjiä. Suomessa rakennetaan ahkerasti 5G-verkkoja, jotka kattavat jo lähes 90 % Suomen kotitalouksista. Olemme kehityksen etujoukoissa myös 6G-teknologian osalta.

WRC-prosessissa arvioidaan tulevaisuuden taajuustarpeita. Suomessa taajuuksia tarvitaan matkaviestinverkoille lisää erityisesti silloin, kun 6G-verkot aloittavat toimintansa 2030-luvun alussa. 

”Suomi pitää tärkeänä, että konferenssissa tehdään tulevaisuuden taajuuksien käytöstä kunnianhimoisia päätöksiä, jotka mahdollistavat etenkin langattoman viestinnän kilpailukyvyn tulevaisuuden digitaalisia palveluita rakennettaessa ensi vuosikymmenellä”, toteaa liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Sabina Lindström. 

"Suomen ajamat kannat matkaviestinnän taajuusasioissa auttavat luomaan ja kehittämään viestintäverkkoja. Haluamme varmistaa sen, että olemme mobiiliteknologian kärkimaa myös jatkossa", sanoo Liikenne- ja viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa. 

Asialista kattaa Suomelle tärkeitä asioita 

Tänä vuonna konferenssin asialistalla ovat muun muassa seuraavat asiat:

  • lisätaajuuksien osoittaminen matkaviestintään erityisesti 6 GHz:n taajuusalueella
  • UHF-alueen tulevaisuuden käyttö
  • VHF-taajuusalueen käyttö ilmailussa myös satelliittien välityksellä
  • taajuusalueen 12.75–13.25 GHz käyttö tiedonsiirtoon satelliiteista esimerkiksi laivoihin ja lentokoneisiin
  • maailmanlaajuisen merenkulun hätä- ja turvallisuusjärjestelmän modernisointi
  • avaruussääsensoreihin liittyvät asiat tässä ja seuraavassa konferenssissa
  • WRC27 asialistan valmistelu, mukaan lukien 6G taajuusasiat

Suomen etua ajetaan yhteistyössä

Suomen valtuuskuntaa johtaa konferenssissa ylijohtaja Sabina Lindström liikenne- ja viestintäministeriöstä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lisäksi asiantuntijadelegaatioon kuuluvat Nokian, Telian, Iceyen, Digitan, Yleisradion, Radioamatööriliiton ja Puolustusvoimien edustajat.

Maailman radioviestintäkonferenssi järjestetään 3–4 vuoden välein. Tänä vuonna konferenssi järjestetään Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa Dubaissa 20.11.–15.12.2023. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan lähes 4000 eri delegaatioiden jäsentä ITU:n 196 jäsenmaasta. Lisäksi kokouksen päätöksiä seuraa lähes 300 kansainvälisten organisaatioiden, laitevalmistajien, verkko-operaattoreiden sekä teollisuuden edustajaa eri maista. Tapahtuman järjestää kansainvälinen televiestintäliitto (ITU, International Telecommunication Union).

Lisätietoja

Viestintäneuvos Mirka Meres-Wuori, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 0295 342 061, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Johtava asiantuntija Pasi Toivonen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 0295 390 463, etunimi.sukunimi(at)traficom.fi, @UMTS900