LVM puoltaa luotsauksen säilyttämistä valtion yksinoikeutena

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 9.6.2009 17.30
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö linjaa, että luotsaus säilyy valtion yksinoikeutena. Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan luotsauksella on suuri merkitys, kun halutaan varmistaa merenkulun turvallisuus.

- Mielestäni luotsauksen avaaminen kilpailulle vaikeuttaisi luotsauspalveluiden saatavuutta ja aiheuttaisi riskitilanteita meriliikenteessä. Kun luotsaustoiminta jää valtion yksinoikeudeksi, varmistetaan myös, että Saimaalla ja Perämerellä on saatavilla kohtuuhintaisia luotsauspalveluja jatkossakin, sanoo Vehviläinen.

Liikenne- ja viestintäministeriö puoltaa lisäksi englannin kielen hyväksymistä linjaluotsauskieleksi suomen ja ruotsin kielten rinnalle vuoden 2011 alusta lähtien. Englannin kielen käyttöönotto nostaa linjaluotsauksen osuuden luotsausmarkkinoista lähelle 70 prosenttia. Loput noin 30 prosenttia luotsauksista jäisi Luotsausliikelaitoksen yksinoikeudeksi.

Luotsausliikelaitoksen liikevaihto oli viime vuonna noin 40 miljoonaa euroa. Taloustaantuma on vähentänyt luotsaustoimintaa noin 20 prosentilla.

Vuoden 2007 syksyllä syntyi luotsauslain tulkinnasta erimielisyyttä siitä, voiko ainoastaan Luotsausliikelaitos tarjota luotsauspalveluja. Asiaan otti kantaa myös oikeuskansleri, joka edellytti lainsäädännön selkiyttämistä. Liikenne- ja viestintäministeriö aloittaa hallituksen esityksen valmistelun ja tavoitteena on tuoda esitys eduskunnan käsiteltäväksi tulevana syksynä.

Hallituksen liikenne- ja viestintäpoliittinen ministerityöryhmä käsitteli luotsausta tiistaina 9. kesäkuuta pidetyssä kokouksessa. Kokoomuksen ja RKP:n ministerit olisivat vielä halunneet selvittää luotsauksen kilpailulle avaamista.

Lisätietoja:

erityisavustaja Kari Jääskeläinen, p. 044 058 1030
ylijohtaja Juhani Tervala, p. 050 552 7260
hallitusneuvos Minna Kivimäki, p. 040 754 9871