LVM hakee ajoneuvojen romutuspalkkiokokeiluun lisämäärärahaa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2015 8.00
Tiedote

Heinäkuun alussa alkanut ajoneuvojen romutuspalkkiokokeilu on käynnistynyt hyvin vilkkaasti. Vuoden loppuun asti kestävään kokeiluun on varattu 3 miljoonaa euroa, joka tulee käytettyä jo elokuun aikana. Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa jatkaa ajoneuvojen romutuspalkkiokokeilua alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuoden loppuun asti, ja on siksi tehnyt 5 miljoonan euron lisätalousarvioesityksen. Hallitus antaa lisätalousarvioesityksen eduskunnalle 17. syyskuuta.

Romutuspalkkiokokeilun tavoitteena on edistää autokannan uudistumista ja samalla vähentää ajoneuvoliikenteestä aiheutuvia päästöjä ja parantaa liikenneturvallisuutta. Lisäksi kokeilun tavoitteena on lisätä viralliseen kierrätyspisteeseen romutettaviksi vietävien vanhojen autojen määrää.

Kokeiluun osallistuvat valtio ja autoala yhdessä. Valtio maksaa 1000 euron palkkion romutettavaa autoa kohti. Autoala osallistuu vapaaehtoisella 500 euron lisäkorvauksella sekä aktiivisella tiedotus- ja markkinointikampanjalla. Oletuksena oli, että palkkioon oikeuttavia korvauksia maksettaisiin 3 000 romutettavalle ajoneuvolle. Kokeilun ensimmäisen kahden kuukauden aikana tämä määrä on jo tullut täyteen. Tämän kokemuksen perusteella voidaan arvioida, että kokeilun voimassaoloaikana tulisi yhteensä noin 8 000 palkkioon oikeuttavaa romutettavaa ajoneuvoa.

Mikä romutuspalkkio?

Romutuspalkkion saamisen ehdot on tarkkaan rajattu ja määritelty. Romutuspalkkion voi saada uuden henkilö- tai matkailuauton hankintaa varten, jos vie romutettavaksi oman, yli 10 vuotta vanhan auton ja ostaa tilalle enintään 120 g/km hiilidioksidia päästävän ensirekisteröimättömän auton. Romutettavan auton on oltava vähintään 10 vuotta vanha. Romutuspalkkion voi hyödyntää samasta romutettavasta autosta vain kerran ja yhteen uuteen autoon voi käyttää vain yhden romutuspalkkion.

lisätietoja:

yksikön johtaja Kirsi Miettinen, p. 0400 719 629