Lisää valinnanvaraa katsastukseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2010 13.40
Uutinen

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen katsastustoiminnan uudistamista koskevien lakien sisällöstä 9. joulukuuta 2010. Liikenneministeri Anu Vehviläisen mukaan uudistus tuo kansalaisille valinnanvaraa ja joustavuutta autojen määräaikaiskatsastuksiin.

Tavoitteena on katsastushintojen kohtuullistaminen ja katsastustoimipaikkojen määrän lisääminen koko maassa.

Lain muutoksella raskaan ja kevyen kaluston katsastus erotettaisiin toisistaan ja esimerkiksi autokorjaamoille tulisi mahdollisuus suorittaa ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksia.

- Korjaus- ja huoltotoiminnan sekä katsastuksen välillä tulee olla tiukka raja. Katsastaja ei saisi katsastaa omia tai lähipiirinsä autoja eikä myöskään korjaamaansa autoa. Katsastusluvan omaava yritys ei saisi katsastaa omistamiaan autoja. Katsastus olisi organisoitava erilleen saman yrityksen muusta toiminnasta, listaa Vehviläinen toimia, joilla varmistetaan katsastuksen riippumattomuus.

Muutoksia on tulossa myös katsastajien peruskoulutusvaatimuksiin. Nyt katsastajat ovat insinööri- tai teknikkokoulutuksen saaneita. Teknikkokoulutusta ei enää ole tarjolla. Siksi hallitus esittää, että määräaikaiskatsastuksiin peruskoulutuksena oikeuttaisi myös ammattitutkinto ja riittävä kokemus alalla toimimisesta.

Ajoneuvojen katsastusta ja katsastuksen valvontamaksua koskevat lait on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2012 alusta. Laki ajoneuvojen yksittäishyväksynnän järjestämisestä tulisi voimaan vuoden 2013 alusta.