Lindén: Koko maan kattavat 3G-verkot parantavat tietoturvallisuutta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 4.5.2011 14.00
Tiedote

Matkaviestinnän turvallisuuden takaamiseksi tulisi kolmannen sukupolven 3G-verkot ulottaa koko maan kattaviksi, viestintäministeri Suvi Lindén toteaa.

Lindén puhui aiheesta Viestintäviraston, Huoltovarmuuskeskuksen ja liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä tietoturvaseminaarissa 4. toukokuuta. Seminaarissa käsiteltiin kriittisen infrastruktuurin suojaamista ja muun muassa matkaviestimiin kohdistuvia tietoturvauhkia.

- On selvää, ettei mikään teknologia ole ikuisesti haavoittumaton. Nyt vanhentuva GSM-tekniikka on tullut tähän pisteeseen. Muun muassa tämän vuoksi on tärkeää, että Suomessa investoidaan laadukkaisiin, ajanmukaisiin ja turvallisiin tietoliikenneverkkoihin, Lindén sanoi.

Tutkijat ovat onnistuneet murtamaan GSM-puhelinten ja tukiasemien välisessä liikenteessä käytettävän salauksen uuden tietokoneohjelman ja etukäteen laskettujen salausavaimistojen avulla alle minuutissa. Seminaarissa demonstroitiin tällainen hyökkäys.

Käytännössä GSM-verkkojen laiton ja rangaistava salakuuntelu edellyttää vaadittavien työkalujen ja laitteiden lisäksi syvällistä tietoa verkkojen teknisestä toteutuksesta ja suuren määrän esityötä, seminaarissa todettiin.

- Suomalaisten operaattoreiden mukaan 3G-verkkojen kattavuus on lähitulevaisuudessa yhtä laaja kuin nykyisellä GSM-verkolla. Tämä kehitys on omiaan lisäämään myös puhe- ja dataliikenteen tietoturvaa, sillä uudemman teknologian salausominaisuudet ovat luonnollisesti vanhaa tekniikkaa edistyneempiä, Lindén huomautti.

Lisätietoja
eritysavustaja Anna Anttinen 09 160 28324

Lisätietoja tilaisuudesta
neuvotteleva virkamies Timo Kievari 0400 593 706

Suvi Lindén