Lindén Elonmerkki-tapahtumassa: Kotitalousvähennyksen laajennus edistää tietoyhteiskuntaa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2008 15.43
Tiedote

Referaatti viestintäministeri Suvi Lindénin puheesta Elonmerkki-tapahtumassa 28.8.2008

Viestintäministeri Suvi Lindén on tyytyväinen budjettiriihessä syntyneeseen päätökseen kotitalousvähennyksen laajentamisesta tieto- ja viestintätekniikkaan.

Viestintäalan Elonmerkki-tapahtumassa 28. elokuuta puhunut Lindén pitää ratkaisua tietoyhteiskunnan kehittymisen kannalta tarpeellisena, jotta kaikilla kansalaisilla olisi mahdollisimman hyvät valmiudet ict-palveluiden käyttöön.

- Olen esittänyt, että kotitalousvähennystä laajennetaan kodin tieto- ja viestintätekniikka palveluihin. Olenkin erittäin tyytyväinen hallituksen ratkaisuun edetä esitykseni mukaisesti, Lindén totesi.

- Uudistuksen myötä vähennykseen oikeuttavaa työtä olisi jatkossa esimerkiksi digilaitteen, antennin tai tietokoneen ja sen oheislaitteen asentaminen ja ylläpito. Lisäksi kotitalousvähennyksestä voi hyötyä tietoliikenneyhteyksien käyttöön ottamisessa sekä tietoturvapalveluiden, hankittujen ohjelmien ja päivitysten asentamisessa.

Hallitus nostaa kotitalousvähennyksen 3000 euroon vuodessa. Kansalaiset voivat tarpeidensa mukaan käyttää vähennystä täysimääräisesti tieto- ja viestintätekniikan palveluihin.

- Lisäksi uudistus tarjoaa pitkään odotetun mahdollisuuden uudenlaiselle, tietotekniikkapalveluiden tarjontaan perustuvalle yrittäjyydelle samaan tapaan kuin on tapahtunut mm. siivous- ja remonttipalveluissa, Lindén huomautti.

Puheessaan viestintäministeri Lindén otti kantaa myös yritysten valmiuteen käydä verkkokauppaa.

- Suomalaisilta yrityksiltä puuttuu edelleen tietoa siitä, mistä, miten ja millä teknisellä toteutuksella, hinnalla ja resursseilla verkkokaupan voi toteuttaa. Mielestäni onkin aivan välttämätöntä, että sähköisen liiketoiminnan osaamista lisätään kaikilla toimialoilla, kaiken kokoisissa yrityksissä ja kaikilla oppiasteilla. Suomella ei ole varaa jättää verkkokaupan mahdollisuuksia käyttämättä.

Lindén painotti myös julkishallinnon roolia. Hallituskaudella panostetaan voimakkaasti julkisten sähköisten asiointipalveluiden kehittämiseen sekä tietoisuuden lisäämiseen sähköisistä palveluista, hän muistutti.