Liikenneministerit kiirehtivät uutta liikenneturvallisuusohjelmaa EU:hun

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 6.11.2006 16.25
Tiedote
Euroopan unionin liikenneministerit korostavat, että uuden eurooppalaisen liikenneturvallisuusohjelman suunnittelu pitää käynnistää.

Nykyinen ohjelma ulottuu vuoteen 2010 ja sen tavoitteena on puolittaa liikenteessä kuolleiden määrä vuoden 2001 tasosta. Komission väliraportin mukaan tavoitteesta on monissa EU-maissa jääty jälkeen, ja Veronassa pohdittiinkin keinoja kääntää kehitys myönteisemmäksi.

Eurooppalaiset liikenneministerit olivat koolla Italian Veronassa 3.-4. marraskuuta vuosittaisessa liikenneturvallisuustapahtumassa. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen johti kokousta yhdessä Italian liikenneministeri Alessandro Bianchin kanssa.

Veronan liikenneturvallisuuskokous oli osa Suomen EU-puheenjohtajuusohjelmaa. Kokouksen aiheina olivat liikenneturvallisuutta parantavat uudet teknologiat, lasten liikenneturvallisuus, liikennestrategiat ja kaksipyöräisten ajoneuvojen turvallisuus.

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen korosti puheessaan uuden teknologian pikaista käyttöönottoa:

- Jo valmiit teknologiat kuten ABS-jarrut, ESP-ajovakausjärjestelmä, alkolukko ja nopeudensäätöjärjestelmät on saatava nopeasti laajaan käyttöön.

- Tienkäyttäjille on kerrottava uusista välineistä, jotta he voivat hankkia niillä varustettuja autoja. Uusia innovaatioita on tuettava tutkimuksella ja kehitystyöllä, ministeri Huovinen sanoi puheessaan.

Huovinen korosti myös koko Euroopan laajuisen hätäviestijärjestelmän tärkeyttä. eCall -hätäviestijärjestelmä on esillä myös liikenneministerineuvoston joulukuun kokouksessa, missä komissio esittelee asiasta tiedonantonsa.

Konferenssissa olivat edustettuina EU- ja muiden Euroopan maiden lisäksi Yhdysvallat ja Venäjä. Myös liikennekomissaari Jaques Barrot osallistui konferenssiin.Lisätietoja:
liikenneneuvos Matti Roine, puh. (09) 160 28568, 040 823 2109
ylitarkastaja Eeva-Liisa Haapaniemi, puh. (09) 160 28730, 040 512 0330