Lastenohjelmat pääosin ulkomaisia, lähetysajat parhaan katseluajan ulkopuolella

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2007 12.39
Tiedote
Television lastenohjelmat ovat pääosin ulkomaista fiktiota ja animaatioita. Näin on erityisesti kaupallisilla kanavilla. Yleisradion kanavilla on panostettu myös kotimaiseen tarjontaan. Lastenohjelmia ei lähetetä juuri lainkaan parhaaseen katseluaikaan.

Tiedot selviävät liikenne- ja viestintäministeriön tutkimuksesta, jossa selvitettiin alle 10-vuotiaille suunnattua lastenohjelmatarjontaa syksyllä 2006.

Tarkastelussa olivat mukana kaikki kotimaiset maksuttomat televisiokanavat, joilla on lastenohjelmatarjontaa: YLE TV1, YLE TV2, YLE Teema, YLE FST5, MTV3, Nelonen ja Subtv. Selvitys perustui yhden esimerkkiviikon ohjelmatarjontaan.

Tutkimuksen mukaan lastenohjelmia esitettiin tarkasteluviikolla kaikkiaan 29 tuntia ja 7 minuuttia. Yleisradion ohjelmista 4 tuntia ja 12 minuuttia esitettiin yhtä aikaa kahdella kanavalla. Arkipäivinä lastenohjelmia esitettiin lähinnä aamuisin, iltapäivisin ja alkuiltoina. Viikonloppuisin lastenohjelmia tuli aamuisin ja aamupäivisin.

Kotimaisten ohjelmien osuus lastenohjelmatarjonnasta oli vain 27 prosenttia. Yleisradion lastenohjelmista lähes puolet oli kotimaisia. Kaupallisten kanavien ohjelma-ajasta 58 prosenttia oli pohjoisamerikkalaista, Yleisradiolla 15 prosenttia.

Lastenohjelmien kokonaislähetysajasta 71 prosenttia oli ulkomaista fiktiota. Kaupallisten kanavien ohjelmista ulkomaista fiktiota oli 90 prosenttia, Yleisradiolla 47 prosenttia. Animaatioiden osuus kokonaislähetysajasta oli 65 prosenttia.

Suurin osa television lastenohjelmatarjonnasta oli suunnattu suomenkielisille lapsille (87,8 prosenttia tarjonnasta). Ruotsinkielisille lapsille suunnatun tarjonnan osuus oli 11,2, ja englanninkielisen ohjelmiston osuus oli prosentin verran.

Väkivaltaa tai sen uhkaa (esim. riitelyä tai fyysistä kipua aiheuttaneita tapaturmia) esiintyi alle puolessa lastenohjelmista. Kaikki ei-fiktiiviset lastenohjelmat olivat täysin väkivallattomia, fiktiiviset ohjelmat puolestaan sisälsivät jonkin verran väkivaltaa tai sen uhkaa erityisesti kaupallisilla kanavilla.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Elina Normo, puh. (09) 160 28463, 040 765 7887
Tutkija, FT Annikka Suoninen, puh. 040 552 4793