Lakiesitys: Turvavöitä käytettävä myös isoissa busseissa ja kaikissa kuorma-autoissa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2005 13.37
Tiedote
Hallitus esittää turvavöiden käyttöpakon laajentamista isoihin busseihin ja kaikkiin kuorma-autoihin. Kaikkien matkustajien ja kuljettajien tulisi käyttää turvavyötä.

Lisäksi esitys tiukentaisi säännöksiä lasten kuljettamisesta. Kuljetuksen aikana olisi käytettävä lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta kuten turvaistuinta tai koroketyynyä ja turvavyötä.

Hallitus hyväksyi lakiesityksen sisällön torstaina 24. marraskuuta. Lain voimaantuloajaksi esitetään toukokuun ensimmäistä päivää 2006.

Lakiesityksellä pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi turvavöiden ja lasten turvalaitteiden pakollisesta käytöstä kaikissa ajoneuvoissa. Esitys koskee ainoastaan ajoneuvoihin jo asennettujen turvalaitteiden käyttöä. Turvavöitä ei kuitenkaan tarvitsisi asentaa sellaiseen ajoneuvoon, jossa niitä ei ennestään ole.

Turvavyödirektiivi edellyttää, että matkustajien ja kuljettajien on käytettävä turvavyötä aina kun sellainen on ajoneuvoon asennettu. Nykyisin turvavyön tulee olla kaikkien uusien henkilö-, paketti, linja- ja kuorma-autojen eteen- ja taaksepäin olevilla istuimilla. Poikkeuksena ovat kaupunkibussit, joissa on myös seisomapaikkoja.

Bussimatkustajille turvavöiden käyttöpakosta ilmoittaisi kuljettaja, rahastaja, matkaopas tai ryhmänjohtaja. Ilmoittamiseen voitaisiin käyttää myös audiovisuaalisia keinoja kuten videota tai jokaiselta istumapaikalta näkyvää merkkiä.

Alle 135 cm pituisten lasten olisi käytettävä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Jos turvalaitetta ei ole, olisi lapsen istuttava muualla kuin etuistuimella. Alle kolmivuotiaita lapsia ei turvalaitteettomissa autoissa saisi kuljettaa lainkaan.

Poikkeuksena pienimpien lasten kuljetuksessa olisivat taksit, joissa myös alle kolmivuotias lapsi saisi matkustaa takaistuimella turvavyössä. Lain perusteluissa todetaan, että tilannetta tulee jatkossa parantaa luomalla mahdollisuus tilata sellainen taksi, jossa on lasten turvalaite.

Lasten turvaistuinta ei lain mukaan saisi kiinnittää etuistuimelle selkä menosuuntaan, jos turvatyynyä ei voi kytkeä pois päältä.


Lisätietoja

ylitarkastaja Janne Mänttäri, puh. (09) 160 28569 tai 0400 693 544