Laajakaistarakentamisen tukea koskeva laki voimaan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2020 14.06 | Julkaistu suomeksi 30.12.2020 klo 15.13
Tiedote
Valokuitukaapelia maassa, kaapelin asennus (Kuva: Shutterstock)
Valokuitukaapelia maassa, kaapelin asennus (Kuva: Shutterstock)

Tasavallan presidentti vahvisti lain laajakaistarakentamisen tuesta 30. joulukuuta 2020. Laki tulee voimaan 1.1.2021.

Laajakaistatukea varten on varattu valtion budjetissa vuonna 2021 viisi miljoonaa euroa. Tukiohjelma suunnataan alueille, joille kaupallista laajakaistaa ei ole tulossa ennen vuotta 2025. Tavoitteena on saada 10 000 uutta kotitaloutta nopeiden laajakaistayhteyksien piiriin.

Laajakaistayhteyksien rakentajat voivat hakea tukea nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen vakituisiin ja vapaa-ajan asuntoihin sekä yritysten ja julkishallinnon toimipaikkoihin. Tukikelpoisen laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta sekä kunnan maksuosuudesta laajakaistahankkeessa säädettäisiin valtioneuvoston asetuksella. Tukiohjelma on jatkoa Nopea laajakaista -ohjelmalle, josta on myönnetty tukea vuosina 2010-2019.

Mitä seuraavaksi?

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tekee markkina-analyysit laajakaistatuen hankealueista, joita maakuntien liitot ehdottavat, ja kartoittaa alueilla olemassa olevat nopeat laajakaistayhteydet ja niiden rakentamissuunnitelmat. Tämän jälkeen maakunnan liitto järjestää kilpailutuksen, jonka perusteella hankealueen toteuttaja valitaan. Kilpailutuksessa valituksi tullut verkon rakentaja voi hakea tukea Liikenne- ja viestintävirastolta.

Valtioneuvoston asetus laajakaistayhteyden vähimmäisnopeudesta ja kunnan maksuosuudesta laajakaistahankkeessa on tarkoitus antaa alkuvuodesta 2021.

Lisätietoja:

Yksikön johtaja Maija Ahokas p. 040 031 6178, Twitter @mmaija