Laajakaistan yleispalveluun nopeammat yhteydet

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2014 7.56
Tiedote

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru haluaa selvityksen laajakaistan yleispalvelun markkinatilanteesta ja käytössä olevista nopeuksista. Ajatuksena on yleispalvelunopeuden nostaminen vastaamaan kansalaisten tarpeita ja teknistä kehitystä.

Tällä hetkellä yleispalveluksi määritellyn internetyhteyden nopeuden on oltava vähintään 1 Mbit/s. Verkon yhteysnopeudet ovat kuitenkin nousseet teknisen kehityksen, käyttöön otettujen uusien taajuusalueiden ja langattomien yhteyksien myötä.

- Sähköiset palvelut ovat yhä isompi osa yhteiskunnan toimintaa, siksi kohtuuhintainen ja riittävän nopea verkkoyhteys on jokaisen suomalaisen perusoikeus. Toimivat yhteydet ovat edellytys myös yritystoiminnalle ja kasvavalle palvelujen kirjolle, opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru sanoo.

- Jotta pysymme kehityksen tahdissa, on tarpeellista selvittää nykyistä markkinatilannetta ja käytössä olevia yhteysnopeuksia. Tärkeää on myös katsoa mitä on odotettavissa lähitulevaisuudessa, ministeri Kiuru korostaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Viestintävirastoa selvittämään laajakaistan yleispalvelunopeuden nykyistä tilannetta ja tekemään tilannearvion vuoteen 2020 saakka. Selvityksen on tarkoitus valmistua 30. marraskuuta 2014 mennessä.

- Minusta näyttää siltä, että arki on ajanut nykyisten velvoitteiden ohi, ja voisi olla aika nostaa niiden tasoa. Haluan, että nyt selvitetään millä aikataululla uusi teknologia ja taajuudet mahdollistavat yleispalveluvelvoitteen nostamisen ja mikä olisi sen realistinen taso, ministeri Kiuru pohtii.

Teleyritysten yleispalveluvelvoitteet tulivat voimaan heinäkuussa 2010. Tuolloin laajakaistayhteys liitettiin kuuluvaksi perusviestintäpalveluihin samalla tavalla kuin puhelinpalvelu tai posti.

Viestintämarkkinalain mukaan alueelle nimetään yleispalveluyritys, jos kohtuuhintaista ja laadukasta laajakaistatarjontaa ei voida muulla tavoin taata. Yleispalveluyritykseksi nimetyn teleyrityksen on pystyttävä tarjoamaan jokaiseen vakinaiseen asuntoon ja yrityksen pysyvään toimipaikkaan kohtuuhintainen ja laadukas, vähintään yhden megan yhteys.

Lisätietoja

opetus- ja viestintäministerin erityisavustaja Antton Rönnholm, p. 0295 34 2676
lainsäädäntöneuvos, yksikön päällikkö Laura Vilkkonen, p. 0295 34 2391