Kyllönen ja Kallas keskustelivat lentoliikenteestä ja maantiekuljetuksista

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 25.9.2013 8.54
Uutinen
Liikenneministeri Merja Kyllönen (Kuva: LVM)
Liikenneministeri Merja Kyllönen (Kuva: LVM)

Liikenneministeri Merja Kyllönen tapasi 23. syyskuuta 2013 Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) yleiskokouksen yhteydessä EU:n liikennekomissaari Siim Kallasin. Keskusteluissa käsiteltiin lentoliikenteen ajankohtaisia aiheita ja maantieliikenteen kabotaasikysymyksiä.

Ministeri tuki komissiota sen pyrkimyksissä vauhdittaa ICAO:ssa käytäviä neuvotteluja globaalista päästövähennysjärjestelmästä.

- On tärkeää, että ICAO:ssa sovitaan globaalista lentoliikenteen päästövähennysjärjestelmästä. Hiilineutraalius ei saa jäädä tyhjäksi tavoitteeksi. Globaali ratkaisu olisi tärkeä myös, jotta EU:n jäsenmaat voivat normalisoida lentoliikennesuhteensa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa, totesi ministeri Kyllönen tapaamisessa.

Myös komissio toivoo, että ICAO:n neuvoston alustava linjaus päästövähennysjärjestelmästä säilyisi, ja 24.9.- 4.10. kokoontuva yleiskokous hyväksyisi sen, että vuoden 2016 kokoukseen tuotaisiin ehdotus globaalista, vuonna 2020 voimaan tulevasta päästövähennysjärjestelmästä.

Yleiskokouksen päätös edellyttäisi, että alueelliset ratkaisut koskisivat vain kansallista ilmatilaa. Tällä olisi vaikutuksia EU:n ETS-järjestelmään (Emissions Trading System). Komissaari Kallas kertoi, että marraskuun aikana julkaistaan EU:n tiekartta (road map), joka pitää sisällään toimenpiteet siitä, mitä EU tekee lentoliikennesuhteissaan Venäjän kanssa.

Liikenneministeri Kyllönen nosti tapaamisessa esiin myös Suomen näkökulman kabotaasisäännöksiin.

- Suomessa on panostettu harmaan talouden estämiseen ja olisi tärkeää, että maantieliikenteen kabotaasisäännöksiä selvennettäisiin, painotti ministeri Kyllönen komissaarille.

Kabotaasiasiassa komissaari Kallas totesi lyhyesti, että nykyinen komissio ei enää ehdi esittää muutoksia nykyiseen kabotaasijärjestelmään (3 kuljetusta kansainvälisen kuljetuksen yhteydessä/viikko).