Kyberturvallisuus on myös naisten asia

Julkaisuajankohta 8.3.2022 6.30
Kolumni
Nina Hyvärinen [Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää/Keksi Agency Oy]

Kirjoitus on osa #womenintech-blogisarjaa.

Tänä naistenpäivänä turvallisuus on teemana vielä aiempaakin merkityksellisempi. Omat ajatukseni ovat erityisesti Ukrainan naisissa ja tytöissä, heissä, jotka ovat joutuneet keskelle järkyttävää sotaa. Valtava pelko, suru ja huoli rakkaiden sekä oman kodin puolesta horjuttavat elämää. Turvallisuuden tunne on heille asiana kaukainen.

Ajatellen turvallisuuden tunnetta lähemmin, on se itse asiassa tunteena etuoikeus, joka koostuu monesta eri osa-alueesta. Turvallisuus on teema, joka on itselläni kulkenut punaisena lankana läpi urani. Teema on minulle merkityksellinen paitsi turvallisuuspolitiikan, myös yksilöitä ja yhteisöjä koskettavan psykologisen turvallisuuden näkökulmasta. Kyberturvallisuudessa on kyse molemmista.

Kyberturvallisuus on alana itselleni verrattain uusi. Reilut kolme vuotta sitten aloitin työn F-Securella tietoturva-alalla, kun ennen sitä olin tehnyt uraa poliittisen turvallisuuden parissa. Itselleni uudelle alalle tulo ei ollut helppo - etenkin, kun tulin täysin kyberalan ulkopuolelta, ei-teknologiataustaisena ja vieläpä naisena. Kaipasin tukea ja samaistuttavuuden kohteita, mutta roolimallit olivat vähissä. Koenkin itse kyberturvallisuuden alalla työskentelevänä naisena tärkeäksi olla luomassa tilaa ja turvallista ilmapiiriä puhua kyberturvallisuudesta meille luontevin sanoin ja ilmaisuin. Diversiteettiä tarvitaan lisää, kuin myös rohkeutta viedä ajatuksia täysin uusillekin urille myös kyberturvallisuuden osalta.

On tärkeää, että me naiset koemme luontevaksi puhua kyberturvallisuudesta jo pelkästään sen vuoksi, että se on väistämättä merkityksellinen osa siellä, missä on digitaalisuutta ja teknologiaa. Pohditaanpa vaikkapa sosiaali- ja terveysalaa - yhtä naisvaltaisimmista aloistamme. Juuri tuolla alalla käsitellään myös teknologian turvin mitä arinta ja herkintä tietoa. On ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, miten suojata nämä aarteet; ihmisten tiedot ja terveyteen liittyvät vaiheet. Vastaamon tapaus oli karu muistutus kyberturvallisuuden merkityksestä. 

Empatiakyvyn merkitystä kyberturvallisuuden alalla ei tule vähätellä - varsinkaan silloin, kun jotakin ikävää tapahtuu. Kyberturvallisuutta koskevien haasteiden ratkaiseminen tarvitsee ympärilleen turvallisen ja avoimen ilmapiirin. On aivan ensiarvoisen tärkeää, että tietoturvapoikkeamista, saastuneiden linkkien klikkaamisista ja omista virheistä voi ja uskaltaa kertoa avoimesti esimerkiksi työyhteisössä. Syyllisten etsiminen tai oman selustan turvaaminen ei saisi olla tärkein tavoite silloin, kun kyberhyökkäykseen tulee reagoida nopeasti, rajata vahingot ja palauttaa toiminta.

Meistä jokainen kaipaa suunnannäyttäjiä ja kompasseja, kun navigoimme meille oudoissa maastoissa. Kaikkea ei tarvitse, eikä pidäkään tehdä tai osata itse. Apua ja tukea tietoturvallisuuteen löytyy. Toivon, että ajan saatossa löytyy myös enemmän meitä naisia, jotka voimme toimia toisillemme oppaina. Itse suosittelenkin kääntymään ulkopuolisten asiantuntijoiden puoleen rohkeasti. Heidän, joille on kertynyt vankka rutiini kyberhäiriötilanteista ja –kriiseistä. Kokemus ja rutiini syntyvät vain tositoimissa. Yleensä haluamme matkallemme oppaan, joka tuntee maaston ja on liikkunut siellä ennenkin - sellaiset oppaat vievät hankalastakin maastosta suojaan kaikkein todennäköisimmin.

Toivon, että voin omalta osaltani olla rohkaisemassa naisia kyberturvallisuuden kiehtovaan maailmaan, ja tiukoissa paikoissa myös ottaa kädestä ja auttaa eteenpäin. Koska puhetta kyberturvallisuudesta tarvitaan ehdottomasti lisää, ehkäpä järjestän naisten kyberaamukahvit, tai after work -samppanjat. Kiinnostuitko? Laita viestiä, niin järjestetään.

Nina Hyvärinen

Kirjoittaja työskentelee kyberturvallisuuden johtavana asiantuntijana liikenne- ja viestintäministeriössä. Hän on tehnyt pitkän uran turvallisuuden parissa toimien niin sodan runteleman maan jälleenrakentamisessa kuin kyberturvallisuuden alalla F-Securella yhteiskuntasuhdejohtajana vuosina 2018-2021.

2022 Blogit Blogit 2022 LVM