Korkean tason konferenssi kokoaa yhteen datatalouden asiantuntijat

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2019 10.40 | Julkaistu suomeksi 21.11.2019 klo 10.41
Tiedote
Datatalouskonferenssi järjestetään Helsingissä 25.-26.11.2019. (Kuva: LVM)
Datatalouskonferenssi järjestetään Helsingissä 25.-26.11.2019. (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö, valtiovarainministeriö sekä opetus ja kulttuuriministeriö järjestävät korkean tason datatalouskonferenssin 25.- 26.11.2019.  Konferenssi on yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden tapahtumista.

Konferenssi kokoaa yhteen datatalouden asiantuntijat ja tekijät pohtimaan ihmislähtöisen, kestävän, kilpailukykyisen ja tasapuolisen datatalouden kehitystä.

Tapahtumaan osallistuu yritysten, kansalaisjärjestöjen, EU:n jäsenvaltioiden, viranomaisten ja hallinnon edustajia. Vieraita Finlandia-talolla järjestettävään tapahtumaan on tulossa noin 400.

"Datatalouskonferenssin tavoitteena on luoda vahva yhteinen näkemys ihmiskeskeisestä ja kasvua edistävästä eurooppalaisesta datataloudesta", sanoo liikenneministeri Sanna Marin.

"Eurooppalainen arvopohja ja lainsäädäntökulttuuri antavat hyvän pohjan ihmiskeskeisen, menestyvän ja tasapainoisen datatalouden kehittämiseen", sanoo ministeri Marin.

"Myös julkisen hallinnon uudistaminen nojaa erityisesti tulevaisuudessa yhä enemmän dataan ja siitä jalostettuun tietoon. Tämä vaatii tuekseen linjauksia sekä yhteisiä periaatteita, joilla data saadaan käyttöön kansalaisten perusoikeuksia kunnioittaen ja ihmiskeskeisellä tavalla. Reilu ja tehokas datan hyödyntäminen parantaa viranomaisen toiminnan tuloksellisuutta ja vahvistaa kansalaisten luottamusta", sanoo kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

"Uskomme, että tämä on oikea hetki aloittaa keskusteleminen datan merkityksestä ja teos- ja tekijätietoihin liittyvistä kysymyksistä EU:n tasolla. Euroopan unioni tarvitsee selkeän näkemyksen siitä, miten voimme ohjata tätä kehitystä luovien alojen ja tutkimuksen hyväksi", sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Datatalouden periaatteet ohjaamaan kehitystä

Datatalouskonferenssin yhteydessä tullaan esittelemään Suomen johdolla tuotettu ehdotus eurooppalaisen datatalouden periaatteiksi 26.11.2019. Periaatteet toimivat vahvana arvopohjaisena perustana datataloudesta käytävälle keskustelulle ja ohjaavat politiikkatoimia EU-tasolla.

Datatalouden periaatteet on valmisteltu laajassa ja avoimessa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.

Työn tavoitteena on ollut aiheeseen liittyvän keskustelun konkretisointi ja vahvan yhteisen tahtotilan luominen ihmiskeskeisestä ja kasvua edistävästä eurooppalaisesta datataloudesta.

Tavoitteena ovat ihmislähtöiset ja eurooppalaisiin arvoihin perustuvat reilut palvelut, datan käyttöoikeuksien selventäminen ja datan hyödyntämismahdollisuuksien parantaminen.

Mistä datataloudessa on kyse?

Datatalous perustuu tiedon hyödyntämiseen. Tietoa yhdistelemällä ja jakamalla luodaan palveluita, sovelluksia ja liiketoimintaa.

Datatalouden perustana olevat tiedot syntyvät esimerkiksi hakupalveluissa, kanta-asiakasjärjestelmissä, verkkosivustoilla tai ohjelmistojen käytön yhteydessä.

Datataloudessa arvo palveluiden käyttäjälle ja tuottajille syntyy eri palveluiden verkostoissa. Euroopassa datatalouden ytimeen ja tärkeimmäksi hyötyjäksi halutaan asettaa palveluiden käyttäjä.

Tavoitteena on, että datan jakaminen edistää innovaatioita, reilua kilpailua markkinoilla ja käyttäjille hyödyllisten palveluiden ja sovellusten syntymistä ja leviämistä.

Seuraa datatalouskonferenssia verkossa

Sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun voi osallistua aihetunnisteilla #datatalous #dataeconomy #datatalous2019 #dataeconomy2019. Konferenssista toteutetaan suora verkkolähetys.

Korkean tason datatalouskonferenssin järjestävät liikenne- ja viestintäministeriö, valtiovarainministeriö sekä opetus ja kulttuuriministeriö. Tapahtuma on osa Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa.

Lisätietoja:

Laura Vilkkonen, ylijohtaja, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 040 500 0817

Olli-Pekka Rissanen, johtava asiantuntija, valtiovarainministeriö p. 0295 530 364

Viveca Still, tekijänoikeusneuvos, opetus- ja kulttuuriministeriö p. 0295 330 297