Keskustelussa nyt: Henkilötietojen hyödyntämisen roolit uusiksi?

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 31.8.2016 8.58 | Julkaistu suomeksi 31.8.2016 klo 9.07
Uutinen
MyData2016 (Kuva: MyData2016)
MyData2016 (Kuva: MyData2016)

MyData2016-konferenssi kerää asiantuntijoita eri puolilta maailmaa ideoimaan ja keskustelemaan henkilötietojen hyödyntämisen tiimoilta. MyData on toimintamalli, joka laajentaa ja muuttaa tiedon tarjoajien, käyttäjien ja hyödyntäjien rooleja. Liikenne- ja viestintäministeriö on konferenssin pääyhteistyökumppani.

MyData eli omadata on nopeasti kehittyvä henkilötietojen hyödyntämismalli, joka tarjoaa yksilölle pääsyn häntä koskevaan tietoon ja sen hyödyntämiseen.

Kansalaisista on paljon henkilötietoa julkishallinnon rekistereissä, yritysten asiakasjärjestelmissä ja erilaisten verkkopalvelujen tietokannoissa - ja tällä tiedolla on yhä enemmän yhteiskunnallista ja taloudellista arvoa. Erityisesti taloudellista arvoa, sillä arvioiden mukaan henkilötietojen hyödyntämisessä muhii miljardien arvoiset liiketoimintamahdollisuudet. Tarvitsemme siten toimintamalleja, joiden avulla data liikkuu henkilön suostumuksella palveluiksi.

MyData konferenssissa henkilötiedon käyttöä lähestytään eri näkökulmista liiketoiminnasta tutkimukseen, teknologioista politiikkakysymyksiin ja kansalaisyhteiskuntaan. Konferenssissa yritykset ja organisaatiot esittelevät henkilötiedon hallinnan ratkaisujaan, joiden avulla etsitään myös kansainvälisesti toimivia malleja organisaatioiden väliset rajat ylittäviin henkilökeskeisen datan hallinnan palveluihin.

MyData on maailmanlaajuisesti kehitysvaiheessa oleva ilmiö, jonka ympärille syntyy kasvavaa vauhtia uutta teknologiaa ja liiketoimintaa. Siksi monipuolinen ja laaja keskustelu tiedon saatavuudesta ja käytön edellytyksistä on tärkeää.

Liikenne- ja viestintäministeriö on mukana konferenssin yhteistyökumppanina. Kansliapäällikkö Harri Pursiainen puhuu konferenssin avaustilaisuudessa 31. elokuuta ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner päätöstilaisuudessa 2. syyskuuta.

MyData on myös osa hallituksen kärkihanketta, jonka tavoitteena on luoda kasvuedellytyksiä digitaaliselle liiketoiminnalle. Tavoitteena on lisätä datan hyödyntämistä liiketoiminnassa ja MyData on yksi avaintekijä tavoitteen saavuttamiseksi.

MyData2016-konferenssi pidetään Helsingissä 31.8. - 2.9.2016. Kolmen päivän aikana järjestetään yhteensä 40 tilaisuutta, joissa esiintyy 120 puhujaa. Konferenssin järjestävät Open Knowledge Finland, Aalto-yliopisto ja Fing.