Kelloja siirretään kesäaikaan ensi sunnuntaina

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2022 15.35 | Julkaistu suomeksi 24.3.2022 klo 15.42
Tiedote
Siirrymme kesäaikaan sunnuntaina 27.3.2022. (Kuva: LVM)
Siirrymme kesäaikaan sunnuntaina 27.3.2022. (Kuva: LVM)

Kesäaika alkaa tulevana viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti eteenpäin sunnuntaina 27. maaliskuuta aamuyöllä kello 3.00.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa.

Kellonajan siirtämisestä halutaan luopua

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovuttaisiin kaikkialla Euroopan unionissa yhtenäisesti. Jäsenvaltiot saisivat päättää kansallisesti itse siitä, minkä ajan ne ottaisivat pysyvästi käyttöön.

Suomi muodosti alustavan kantansa aloitteeseen jo vuonna 2018, jolloin kuultiin laajasti kansalaisia, elinkeinoelämää ja muita sidosryhmiä. Tulosten perusteella moni kannatti kellonajan siirrosta luopumista. Sekä kesä- että talviaikaa kannatettiin, mutta talviaika sai hieman enemmän suosiota. Suomella ei ole tällä hetkellä virallista lopullista kantaa pysyvään aikaan. Suomi pitää tärkeänä välttää aikavyöhykkeiden pirstaloitumista.

Miten ehdotuksen käsittely etenee?

Komission ehdotuksen alkuperäinen tavoiteaikataulu ei ole toteutunut. Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta. Tuolloin parlamentti esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021.

Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Neuvoston käsittely edellyttäisi kaikkien jäsenmaiden muodostavan asiaan oman kantansa.

Lisätietoja:

yksikön johtaja Maria Rautavirta, p. 040 718 5975, [email protected]