Katsastussäädösten keventäminen jatkuu

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2016 13.47
Uutinen

Liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa katsastuslainsäädännön uudistamista. Lakiuudistuksen ensimmäisen vaiheen säädösluonnokset ovat lausuntokierroksella 13. tammikuuta asti, ja toisen vaiheen valmistelu on alkanut.

- Kokonaisuudistuksen tavoitteena on keventää katsastussäädöksiä ja tämä ajatus onkin otettu myönteisesti vastaan. Katsastusuudistus on hyvä esimerkki hallituksen norminpurkutyöstä, jonka tavoitteena on aidosti helpottaa kansalaisten arkea ja sujuvoittaa yritysten toimintaa, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa ehdotettiin, että kevyiden ajoneuvojen, kuten henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksen katsastusaikaväliä muutettaisiin siten, että ensimmäinen katsastus olisi viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta, sen jälkeen kahden vuoden välein kunnes auto on ollut käytössä kymmenen vuotta. Yli kymmenvuotiaat autot katsastettaisiin vuoden välein.

Katsastusuudistuksen toisessa vaiheessa arvioidaan sellaisten ajoneuvoluokkien katsastusvelvollisuutta, joiden määräaikaiskatsastuksiin katsastusdirektiivi ei velvoita. Tällaisia ajoneuvoja ovat jarrulliset kevytperävaunut, nelipyörät ja kevyet nelipyörät sekä museoautot.

Myös katsastustoiminnan järjestämiseen liittyvää toimilupajaottelua ja sen tarkoituksenmukaisuutta tullaan arvioimaan.