Kansliapäällikkö Pursiaisen kolumni: Auto, äly ja liikenne

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.6.2014 8.31 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 10.37
Uutinen
Kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: LVM)
Kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: LVM)

- Kaksi megatrendiä mullistaa autoilun lähivuosikymmeninä. Ne ovat äly-tekniikka ja auton uudet käyttövoimat. Kolmas muutosvoima on sosiaalinen: jakamistalous ja yhteiskäyttö yleistyvät, kirjoittaa kansliapäällikkö Harri Pursiainen Savon Sanomissa.

Auton tekniikka ottaa kuljettajan tehtäviä ja pitkä kehitys kohti robottiautoa on alkanut. Sähköllä, kaasulla ja muilla uusilla käyttövoimilla on puolestaan mahdollista tehdä autoilusta lähes hiilineutraalia muutamassa vuosikymmenessä.

- Myös ihmisen käytös muuttuu. Maailmalla viriää yhteiskäytön ilmapiiri. Jakamistalouden hengessä varsinkin nuorta polvea hyödykkeiden omis-taminen kiinnostaa aikaisempaa vähemmän, Pursiainen ennustaa.

Liikennepolitiikalla ratkaistaan sitä ongelmaa, että ihmiset ja tavarat eivät aina ole siellä missä niitä tarvitaan.

- Olennaista ei enää ole väylä tai oma ajoneuvo, vaan asiakkaan tarpeen täyttävä palvelu, jonka tuottamiseen väylä ja auto on pelkkä väline. Vähitellen liikenne aletaan ymmärtää palveluksi. Maailmalla Suomi on pitänyt ajatusta vahvasti esillä, ja siksikin olemme saaneet järjestettäväksemme älyliikenteen kansainvälisen suurtapahtuman. Ensi viikolla ITS European 2014 -kongressi kokoontuu Helsinkiin teemanaan Mobility as a service, liikkuvuus palveluna.