Kansainvälisen merenkulkujärjestön neuvoston kokouksessa edistettiin kokousten avoimuutta ja sukupuolten tasa-arvoa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 15.7.2024 10.00
Tiedote
Etualalla vene ja taustalla suurempi alus merellä
Vene ja rahtialus Vuosaaren edustalla (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) neuvosto kokoontui 8.–12.7.2024 Lontoossa. Neuvosto kokoontui 132. istuntoonsa. Suomi osallistui kokoukseen ensimmäisen kerran täysimääräisenä jäsenenä tultuaan valituksi neuvostoon joulukuussa 2023.

Neuvosto käsitteli muun muassa merenkulkujärjestön kokousten avoimuuteen liittyviä kysymyksiä ja hyväksyi päätöksen siitä, että neuvoston kokoukset ovat jatkossa yleisölle reaaliajassa seurattavia. Tähän mennessä neuvoston kokoukset ovat olleet lähtökohtaisesti suljettuja, ellei neuvosto ole päättänyt toisin. Marraskuussa pidettävästä neuvoston seuraavasta kokouksesta lähtien neuvoston kokoukset ovat julkisia, ellei neuvosto päätä, että jokin asiakohta käsitellään yleisöltä suljettuna. 

Koronapandemian aikana IMO kokoontui ainoastaan etäkokouksin. Etäosallistumista on jatkettu läsnäolokokouksia täydentävänä mahdollisuutena koeluonteisesti. Koeaika on päättymässä. Päätös jatkaa etäosallistumismahdollisuutta tukee erityisesti pienten kehittyvien saarivaltioiden ja vähiten kehittyneiden maiden edustajien mahdollisuuksia osallistua kokouksiin. Se mahdollistaa myös asiantuntijoiden suuremman osallistumisen kokouksiin. 

Neuvostossa korostettiin sukupuolten tasa-arvoa

Neuvostossa edistettiin myös sukupuolten tasa-arvoa. Neuvosto kannatti häirinnänvastaisten eettisten periaatteiden käyttöönottoa järjestön kokouksissa ja tapahtumissa. Lisäksi neuvosto korosti, että IMO:n kansainvälisen merenkulkupalkinnon (International Maritime Prize) saajaksi tulisi ehdottaa enemmän naisia. Palkinto on jaettu ansioituneille IMO:n työhön osallistuneille ehdokkaille vuodesta 1980 lähtien. Toistaiseksi palkinnon on saanut vasta kaksi naista. 

Vuoden 2023 kansainvälisen merenkulkupalkinto myönnettiin Cookinsaarten pysyvälle IMO-edustajalle, kapteeni Ian Finleylle hänen elämäntyöstään merenkulun hyväksi. Hän aloitti merenkulkijan uransa jo vuonna 1961 ja on toiminut IMO:ssa yli 30 vuoden ajan. Suomi tuki palkinnon myöntämistä.

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin tavanomaiseen tapaan järjestön budjettia ja taloudellista tilannetta. Suomi korostaa kestävää lähestymistapaa, jossa kustannukset ovat tasapainossa käytettävissä olevien resurssien kanssa. 

Neuvosto otti myös tiedoksi IMO:n jäsenmaiden auditointijärjestelmän (IMSAS) etenemisen. Auditoimalla jäsenvaltioitaan IMO pyrkii varmistamaan, että jäsenvaltiot täyttävät kansainväliset velvoitteensa sekä kehittävät merenkulkuhallintoaan. Suomi auditoidaan lokakuussa 2024.

IMO:lla on keskeinen rooli merenkulun kansainvälisten sääntöjen kehittämisessä. Jäsenmaista koostuva neuvosto ohjaa kokonaisvaltaisesti järjestön työtä yleiskokousten välisenä aikana.

IMO:ssa on 176 jäsenmaata ja Suomi on ollut järjestön jäsen vuodesta 1959. Suomi on valittu neuvoston jäseneksi vuosille 2024–2025.

Mitä seuraavaksi? 

IMO:n neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 18.–22.11.2024 Lontoossa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Jani Haapsaari, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 0295 342 067, [email protected]

Suomen pysyvän IMO-edustajan sijainen Anita Mäkinen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, 
p. +358 401 624 592, [email protected]