Joulurauhaa kaikille teille – ollaan ratissa kunnolla ja kunnossa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2023 8.00
Kolumni
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne. (Kuva: VNK)

Näin joulun alla on hyvä muistaa, että turvallisuus, rauhallisuus ja sujuvuus ovat hyvän arjen ja myös juhlan perusta. Liikenteessä ne ovat myös välttämättömyys.

Kun koko perhe on lopulta saatu pakattua autoon ja matka joulunviettoon alkaa, voivat jouluruuhkat viedä kylmähermoisimmankin joulumielen. Jos tien päälle lähdetään lisäksi väsyneenä tai kiireessä, loistaa joulurauha helposti poissaolollaan.

Kiukuspäissään ja hopussa tulee myös tehtyä ratkaisuja, joita virkeänä tai tyynenä ei tekisi. Jos jotain sitten sattuu, loppuu kiirekin siihen paikkaan.

Se, miten liikenteessä käyttäydymme, on liikenneturvallisuuden perusta ja asia, johon me kaikki voimme ilmaiseksi vaikuttaa. Suomen tavoite nolla liikennekuolemaa vuoteen 2050 mennessä ja välitavoite liikennekuolemien puolittaminen viimeistään vuonna 2030 ovat kovia, ja niihin tämä hallitus tähtää tosissaan monin eri keinoin. Kenenkään ei tulisi kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. 

Tavoitteen saavuttamisessa ratkaiseva tekijä löytyy kuitenkin jokaisen ajokortillisen peilistä.

Kun me aikuiset hyppäämme rattiin myös näin joulun alla, on meidän näytettävä mallia jälkikasvullemme. Meidän on muistettava ja osoitettava myös liikenteessä, mikä on kaikkein tärkeintä. Eivät ainakaan ne muutamat minuutit, jotka säästetään ylinopeudella tai ohituksilla, vaan kaikki ne teot, joilla varmistetaan oma ja kanssakulkijoiden turvallisuus liikenteessä. Se, että päästään turvallisesti perille.

Annetaan läheisillemme paras joululahja pitämällä toisistamme ja itsestämme huolta. Näytetään lapsille ja nuorille hyvää esimerkkiä myös joululiikenteessä. Ollaan ratissa kunnolla ja kunnossa.

Toivotan joulurauhaa kaikille teille!

 

Lulu Ranne 
liikenne- ja viestintäministeri