Liikennealan innovaatiot EU:n liikenneministerien agendalla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2022 12.07 | Julkaistu suomeksi 18.2.2022 klo 15.52
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: LVM/Laura Kotila VNK)
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: LVM/Laura Kotila VNK)

EU-puheenjohtajamaa Ranska järjestää epävirallisen liikenneministereiden kokouksen Le Bourgetissa 21.-22.2.2022. Suomea kokouksessa edustavat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja korkean tason edustaja Mikael Nyberg.

Ministerit keskustelevat liikennesektorin innovaatioista ja siitä, miten liikennesektori pidettäisiin houkuttelevana alana.

- EU:lla on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja liikenteen päästöjen vähentämisellä on tässä työssä suuri rooli. Kun liikenteessä siirrytään vihreiden teknologioiden käyttöön ja hyödynnetään digitalisaatiota ja dataa, syntyy myös uusia innovaatioita, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Suomalaisilla yrityksillä on osaamista, jota voimme tarjota myös muille, toteaa ministeri Harakka.

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja olla ilmastoneutraali vuonna 2050. Myös kansallisesti Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035 sekä liikenteen päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä.

Innovaatioiden mahdollisuuksien lisäksi kokouksessa pohditaan, miten erityisesti nuoria saataisiin houkuteltua liikennesektorille töihin. Keskustelua käydään esimerkiksi koronapandemian vaikutuksista ja työntekijöiden työolosuhteiden parantamisesta.

Lounaskeskustelujen aiheina ovat siirtyminen ympäristöystävällisempiin liikennemuotoihin, Euroopan laajuista liikenneverkkoa koskeva TEN-T-asetusehdotus sekä tieliikenteen päästöjen vähentäminen.

Suomi pitää tärkeänä, että EU:ssa siirryttäisiin nopeammin kestävämpiin kulkumuotoihin. Eri liikennemuotojen käyttöä ja sujuvaa yhdistämistä tulisi tukea ja edistää liikkumisen palveluiden sisämarkkinan kehittämistä.

Valtioneuvosto toimitti 17.2. eduskunnalle U-kirjelmän Euroopan laajuista liikenneverkkoa koskevasta asetusehdotuksesta. Suomi tuo lounaskeskustelussa esiin valtioneuvoston kantoja ehdotukseen.

Lisätietoja

korkean tason edustaja Mikael Nyberg, p. 040 837 8794, [email protected]