Impulssi-blogi: Turvallista ja helppoa tunnistautumista digitaalisiin palveluihin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 17.9.2015 12.43
Uutinen
LVM:n Impulssi-blogi (Kuva: LVM)
LVM:n Impulssi-blogi (Kuva: LVM)

Sähköisen tunnistamisen nykytilaa ei voi pitää tyydyttävänä palvelun käyttäjän eikä tarjoajan näkökulmasta, mutta muutos parempaan on luvassa, kirjoittaa Viestinnän tietovarannot -yksikön johtaja Olli-Pekka Ranatala ministeriön Impulssi-blogissa.

Helppokäyttöiset ja turvalliset tunnistamisratkaisut ovat yksi perusedellytys digitaalisten palveluiden laajalle ja monipuoliselle käytölle.

Tällä hetkellä on lukuisia kaupallisia digitaalisia palveluita, joihin käyttäjien on luotava erilliset tunnukset ja salasanat, eikä tällainen heikko sähköinen tunnistaminen ole tietoturvallisuuden näkökulmasta hyvä tai käyttäjäystävällinen malli.

Muutos parempaan on luvassa. Tammikuussa tulee voimaan sähköistä tunnistamista koskevan lain muutos, joka helpottaa vaihtoehtoisten tunnistusvälineiden hankkimista ja edistää tunnistusvälineiden keskinäistä kilpailua. Lisäksi tunnistuspalvelun tarjoajien on määrä muodostaa luottamusverkosto, joka helpottaa tunnistautumista vaativien digitaalisten palveluiden tarjoajien asemaa. Uusi malli on kansainvälisestikin ainutlaatuinen, Rantala kirjoittaa.