Heijastimilla näkyväksi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.2013 12.58
Uutinen

Tänään lokakuun 1. vietetään heijastinpäivää. Päivää viettämällä kannustetaan suomalaisia käyttämään heijastinta. Tilaston mukaan joka toinen suomalainen tekee jo niin.

Liikenneturva on seurannut suomalaisten liikennekäyttäytymistä ja heijastimen käyttöastetta vuosittain. Vuonna 2012 tehdyssä seurannassa 51 prosenttia jalankulkijoista käytti heijastimia taajama-alueilla.

Heijastin on toimiva ja edullinen liikenneturvallisuusväline. Esimerkiksi vuonna 2011 liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat 20 pimeällä tai hämärässä tapahtunutta jalankulkijoiden kuolemantapausta. Heijastinta käyttämällä kuusi olisi eri todennäköisyydellä laskien voinut pelastua kuolemalta.

Heijastinpäivä muistuttaa, että nyt on aika kaivaa heijastimet esiin ja näyttää loistavalta. Ja mitä useampia heijastimia käytetään, sitä parempi on näkyväisyys.

Heijastin on kiinnitettävä oikein, jotta siitä on hyötyä. Kiinnitä heijastin vaatteisiin tien puoleiselle sivulle ja oikealle korkeudelle. Riippuheijastin polven korkeudelle, niin että se heiluu vapaasti. Stretch-heijastin ranteeseen tai kyynärvarteen.