Harrasteilmailuraportti painottaa harrastajan omaa vastuuta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2014 11.24
Uutinen
Ministeri Risikko ja ylijohtaja Henttu (kuva LVM)
Ministeri Risikko ja ylijohtaja Henttu (kuva LVM)

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on kartoittanut liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta harrastusilmailun riskejä. Raportissa painotetaan harrastajien omaa vastuuta turvallisuudestaan. Raportti luovutettiin liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle 29. lokakuuta.

Kartoitus sisältää 41 suositusta harrasteilmailun turvallisuutta edistäviksi toimenpiteiksi. Joidenkin työstäminen on jo käynnissä.

Kartoitus osoittaa, että harrasteilmailun keskeiset riskit liittyvät päätöksentekokyvyn puutteisiin, puutteelliseen lennonvalmisteluun, omien rajojen tuntemattomuuteen ja omien kykyjen yliarviointiin. Riskejä otetaan esimerkiksi lähtemällä lennolle huonoissa tai huononevissa sääoloissa.

Viranomaisista ja ilmailun asiantuntijoista koostunut työryhmä toivoo, että selvityksen laaja aineisto tarjoaa harrasteilmailuyhteisölle hyödyllistä taustatietoa niiden oman turvallisuustyön pohjaksi. Kartoitus perustuu pitkälti harrasteilmailijoille suunnattuun kyselyyn sekä järjestettyjen työpajojen tuloksiin.