Halusin meteorologiksi, joka tietää sääilmiöistä ja kertoo niistä muille
Kirjoitus on osa #womenintech-sarjaa.
Tiesin jo pienenä tyttönä, että haluan meteorologiksi. Alle 10-vuotiaana lomamatkalla ihastelin lentokoneen ikkunasta ukkosmyrskyä ja välkehtiviä pilviä. Se näky syöpyi mieleeni. Isäni kertoi, että koneen kapteeni sai tietää myrskystä etukäteen meteorologilta. Kokemus varmisti sen, mitä haluaisin isona tehdä. Halusin meteorologiksi, joka tietää sääilmiöistä etukäteen ja kertoo niistä muille.
En koskaan haaveillut TV-työstä, vaan mielessäni oli se kaikkein pyhin ja mystisin eli Ilmatieteen laitos ja sääpäivystys. Pikkutyttönä en tietenkään tiennyt mitään sääpäivystyksestä, mutta tiesin, että jossain on paikka, jossa meteorologit tekevät sääennusteita. Vasta lukiossa uskalsin sanoa haaveeni ääneen koulussa. Opinto-ohjaaja selvitti, missä alaa voi opiskella ja mitä sinne pääseminen vaatii. Matematiikkaa ja fysiikkaa, kuulemma. Ja paljon. Tämä siis selvä. Lukiossa painotin opintojani matematiikkaan ja fysiikkaan. Nastolan tekniikkalukio oli hyvä paikka opiskella kyseisiä aineita.
Meteorologia on fysiikkaa. Jotta osaa fysiikkaa, on hallittava matematiikan laskusäännöt. Meteorologiaa voi opiskella Suomessa ainoastaan Helsingin yliopistossa matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Kumpulan kampukselta fysiikan laitokselta löytyy sellainen pienen pieni alalaji kuin meteorologia.
Opiskeluvaiheessa tehtävät ovat haastavia. Määrättömästi matematiikan ja fysiikan kaavojen pyörittelyä, derivointia ja integrointia, ja vain siksi, että ymmärrettäisiin ilmakehän liikkeitä. Opinnot tähtäävät tutkijan uraan. TV-esiintymistä ei yliopistossa opeteta.
Meteorologin työ on paljon muuta kuin sääennuste televisiossa
Monille meteorologi on se tyyppi, joka ennustaa säätä TV:ssä. Meteorologin työ on kuitenkin paljon muuta. Meteorologeja on Suomessa noin tuhat. Ilmatieteen laitoksella meteorologeja työskentelee noin 700 eri tehtävissä. Heistä vain 70 tekee töitä sääpäivystyksessä 24 tuntia vuorokaudessa.
Sääpäivystyksessä laaditaan verkkoon, radioon ja lehtiin menevät sääennusteet, vastataan asiakkaiden kysymyksiin, annetaan varoituksia, tehdään sääennusteita lentokentille, autetaan viranomaisia ja muita joiden työhön sää vaikuttaa. Sääennusteet syntyvät ryhmätyönä. Ilmatieteen laitoksella tehdään viranomaistyötä, jossa säätä seurataan keskeytyksettä ympäri vuoden, jotta mahdollisiin poikkeus- ja vaaratilanteisiin voidaan varautua etukäteen.
TV-työ ja sään ennustaminen sääpäivystyksessä ovat meteorologian käytännönläheisimmät puolet, ja niistä pidän eniten. Muutaman minuutin säälähetyksiä TV:ssä pitää valmistella useiden tuntien ajan, ja sääennusteen tekee TV-vuorossa oleva meteorologi itse.
Monissa maissa TV:ssä juontaja lukee valmiiksi tehdyt sääennusteet. Suomessa kaikki TV:ssä esiintyvät meteorologit ovat koulutettuja alansa ammattilaisia, siksi säätytöksi tai -pojaksi nimittely koetaan loukkaavaksi. Julkisuuden takia ei meteorologiksi kannata pyrkiä. TV-työ on hyvin pieni osa meteorologien työstä, ja TV:ssä työtä tekee hyvin pieni osa meteorologeista. Itse päädyin televisioon monen onnekkaan sattumuksen kautta.
Ei ole miesten aloja ja naisten aloja
Oma alani ei lukeudu perinteisiin miehisiin aloihin. Opiskeluvaiheessa ja myös työelämässä sääpäivystyksessä sukupuolet ovat tasaisesti edustettuna. Omalla alallani kollegoiden kesken tytöttelyä tai pojittelua ei esiinny. Sitä tulee yleensä alasta mitään tietämättömiltä ulkopuolisilta ja varsinkin somesta TV:n ”julkkismeteorologeille”. Aivan kuin joidenkin mielestä naiset eivät olisi päteviä tieteen parissa.
Tytöttely on harmittavan yleistä alasta riippumatta. ”Tyttö hyvä… ”, on turhan tuttu alentava lauseen alku. Se kätkee piikin siitä, että olet nuori, nainen ja sen vuoksi oletetusti heikompi. Tytöttely ja pojittelu on ihmisen vähättelyä ja halventavaa. Ammattitaito ei ole kiinni sukupuolesta tai iästä. Tytöttely, pojittelu ja yleensä vähättely ovat työpaikkakiusaamista. Ei sitä onneksi kaikilla aloilla ja työpaikoilla ole, mutta jos sitä on, siihen pitää puuttua.
”Naiset kuuluvat kaikkiin tilanteisiin, missä päätöksiä tehdään. Naiset eivät ole poikkeus.” Näin sanoi edesmennyt Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg. Naisilla on näkemystä ja ääntä, joka on saatava kuuluviin ilman vähättelyä.
Nuorille, jotka miettivät vielä, mitä tehdä, mihin suunnata elämässään, voin pienen ohjeen antaa. Suuntaa alalle, mikä sinua kiinnostaa. Älä jätä mitään vaihtoehtoa pois sen takia, että se mielletään miesten tai naisten alaksi. Sellaisia ei ole. Varmin keino löytää itselleen työ, mistä nauttii, ja missä viihtyy, on satsata jo nuorena siihen, mikä kiinnostaa. Ei tarvitse olla selvänä mielessä juuri se yksi ainoa ammatti, mihin tähdätä. Kaikilla aloilla on monenlaisia töitä, joihin tarvitaan tekijöitä. Myös sään ennustamisessa.
Anniina Valtonen
Kirjoittaja työskentelee meteorologina Ilmatieteen laitoksella.