Hallitus esittää joukkoliikennelakiin muutoksia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2010 14.39
Tiedote

Hallitus esittää, että Tampereen kaupungista tulee linja-autoliikenteen ja kevyen raideliikenteen seudullinen viranomainen. Tampereen seutuun kuuluu Tampereen kaupunki ja Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven kunnat. Muutoksen tarkoitus on parantaa joukkoliikenteen palvelutasoa.

Seudullinen liikenne tarkoittaa usean kunnan alueelle ulottuvaa liikennettä.

Suomessa linja-autoliikenteessä toimivaltaisia viranomaisia on yhdeksän elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta ja 26 kunnallista viranomaista. Kunnallisista viranomaisista kolme on seudullisia: Helsingin seudun liikenne, Lahden kaupunki ja Hämeenlinnan kaupunki.

Hallitus esittää myös, että kansainväliseen linja-autoliikenteeseen liittyvät tehtävät siirretään liikenne- ja viestintäministeriöltä Liikenteen turvallisuusvirastolle. Siirto selkeyttää työnjakoa ministeriön ja viraston välillä. Siirtyvien tehtävien työllistävä vaikutus on vähäinen.

Esityksellä myös korjataan Ahvenanmaan valtioviraston toimivalta koskien kansainvälistä liikennettä sekä selkeytetään liikenteenharjoittajan ammattitaitoa osoittavien todistusten kelpoisuutta.

Hallitus päätti joukkoliikennelain muutosesityksen sisällöstä torstaina 16. syyskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina 17. syyskuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2011.


Lisätietoja:

Hallitusneuvos Silja Ruokola p. 09 160 28367 tai 040 580 0894