EU-vaikuttaminen on kestävyyslaji

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 17.7.2024 8.00
Kolumni
Elisa Vornanen
Erityisasiantuntija Elisa Vornanen (Kuva: LVM)

Mitta- ja massadirektiiviin on vaikutettu jo yli kaksi ja puoli vuotta. Neuvottelut jatkuvat yhä, ja on aika päivittää EU-vaikuttamisstrategia.

Tässä vaiheessa on tarpeen arvioida aikaansaannoksia ja pohtia miten saadaan Suomelle tärkeä lakialoite neuvoteltua niin, että lopputulos huomioi erityispiirteemme. Suomessa käytettyjen ajoneuvoyhdistelmien kokoa on kasvatettu vuosikymmenien saatossa kuljetusten tehokkuuden ja taloudellisuuden parantamiseksi ja vaikuttamisen tavoitteena onkin turvata nykytila. Komissio antoi raskaan liikenteen enimmäismittoja ja -massoja koskevan lakialoitteen vuosi sitten, mutta ennakkovaikuttamista tehtiin jo reilut puolitoista vuotta sitä ennen. Vaikuttaminen on pienistä sprinteistä koostuva maraton, jonka maaliviivan sijainnista ei ole tarkkaa tietoa. 

EU-ennakkovaikuttamisen aluksi on tunnistettava, miten merkittävä kyseinen asia on Suomelle. On oltava hyvissä ajoin liikenteessä, jotta voi saada jo komission aloitteeseen sisälle omia ajatuksia. Puolitoista vuotta ennakkovaikuttamista sisälsi lukuisia tapaamisia, tilaisuuksia yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa, keskusteluja Euroopan parlamentin jäsenten kanssa sekä tiedon keräämistä ja jatkojalostamista. Työ tuotti tulosta: aloitteessa tunnistettiin ensimmäistä kertaa isojen ajoneuvoyhdistelmien hyödyt.

EU-vaikuttamisessa äärimmäisen tärkeää on viestin eli Suomen kannan paketoiminen. 

Ensinnäkin on otettava huomioon vastaanottaja: Onko kyseessä aloitetta kirjoittava komission edustaja, asiasta neuvotteleva Euroopan parlamentin jäsen vai jonkin toisen jäsenmaan edustaja?  Jokainen lainsäädäntöprosessin osapuoli tarkastelee asiaa omasta näkökulmastaan. Meidän tehtävämme on rakentaa viestimme heille sopivaan muotoon lainvalmistelun eri vaiheet huomioiden. Yleisenä ohjenuorana voisi käyttää Washingtonin ammattilobbareiden lausahdusta ”KISS - Keep it short and simple”. Lyhyttä ja ytimekästä.

Vaikuttamista tehdään usealla virkatasolla sekä Helsingissä että Brysselissä ja muissa EU-pääkaupungeissa. Valtionhallinnon koneisto toimii parhaiten yhteen, kun vaikuttamiseen osallistutaan aina virkamiehistä ministeriin asti. Olemme onnistuneet mitta- ja massadirektiivin osalta tähän mennessä erinomaisesti. Olemme olleet ajoissa ja oikeassa paikassa sekä hyödyntäneet kaikkien tasojen verkostot. Olemme reagoineet ja tarjonneet vastauksia ketterästi. Lisäksi olemme saaneet mittaamattoman arvokasta apua sidosryhmiltämme. 

Jäsenmaat eivät ole vielä saavuttaneet yhteisymmärrystä direktiivistä, joten neuvottelut jatkuvat. Suomelle viimeisin neuvottelutulos olisi ollut hyvä, mutta kaikille se ei käynyt. Nyt on aika päivittää vaikuttamisstrategia ja pohtia uusia ratkaisuja. 

EU-vaikuttamista voisikin kutsua kestävyysurheiluksi, jossa pitää olla partiolaisen tapaan aina valmiina. 

 

Elisa Vornanen
erityisasiantuntija, verkko- ja palveluosasto