EU:n digipalvelusäädöksen kansallisen toimeenpanon valmistelu käynnissä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 12.12.2022 15.30 | Julkaistu suomeksi 16.12.2022 klo 9.32
Tiedote
Mies selailee tablettia keittiön pöydällä. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi / LVM)
Mies selailee tablettia keittiön pöydällä. (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi / LVM)

Euroopan unionin digipalvelusäädös (Digital Services Act) tuli voimaan 16.11.2022. Suomalaisiin internetin välityspalveluihin säädöstä sovelletaan pääosin vasta 17.2.2024 alkaen, mutta verkkoalustoilla on velvollisuus julkaista verkkosivuillaan palvelunsa keskimääräinen käyttäjämäärä jo helmikuussa 2023. Liikenne- ja viestintäministeriö on perustanut työryhmän valmistelemaan digipalvelusäädöksen kansallista toimeenpanoa ja valvontaa.

Digipalvelusäädöksen tarkoituksena on suojata käyttäjiä laittomalta sisällöltä verkossa ja varmistaa käyttäjien perusoikeudet. Säädöksessä määritellään välityspalveluntarjoajille velvollisuudet ja vastuut. Säädös koskee muun muassa verkkoalustoja kuten sosiaalisen median palveluita ja verkon markkinapaikkoja sekä internetin hakukoneita.

Säädöksellä verkkoalustoilta vaaditaan, että ne kertovat entistä avoimemmin käyttämistään sisällön suosittelujärjestelmistä. Samalla lisätään palveluntarjoajien vastuullisuutta palveluissa olevasta laittomasta sisällöstä. Vähintään 45 miljoonan EU-käyttäjän verkkoalustoille ja hakukonepalveluille säädetään erityisiä velvollisuuksia palveluidensa osalta. Näiden toimijoiden tulee analysoida ja vähentää palveluidensa riskejä esimerkiksi laittoman sisällön leviämiselle palvelunsa kautta.

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut viranomaisista koostuvan työryhmän valmistelemaan digipalvelusäädöksen täytäntöönpanoa. Työryhmä valmistelee muun muassa sitä, miten EU:n digipalvelusäädöksen valvonta järjestetään Suomessa.

Mitä seuraavaksi?

Hallituksen esitys digipalvelusäädöksen toimeenpanoon liittyväksi lainsäädännöksi on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2023. Valmisteluvaiheessa esityksestä kuullaan sidosryhmiä muun muassa lausuntokierroksella.

Lisätietoja:

viestintäneuvos Kreetta Simola, kreetta.simola(at)gov.fi, p. 050 568 7155

ylitarkastaja Roosa Patrakka, roosa.patrakka(at)gov.fi, p. 050 431 703631 7036