Avoin tieto tapahtumien keskiössä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 28.5.2015 13.03 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 10.52
Uutinen
Maapallo ja ihmisiä (Kuva: Rodeo)
Maapallo ja ihmisiä (Kuva: Rodeo)

Tiedon avaamisen mahdollisuudet ja hyödyt ovat keskiössä perjantaina 29. toukokuuta alkavalla Pohjoismaisella avoimen datan viikolla. Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalta tapahtumaan osallistuvat Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto.

Avoimen datan viikolla (29.5.-7.6.2015) käsitellään avoimen tiedon (datan) tarjoamia mahdollisuuksia muun muassa liiketoiminnan, tiedon välityksen ja demokratian edistämisen näkökulmasta. Viikon aikana on tarjolla useita yleisölle avoimia seminaareja ja muita tapahtumia.

Maanantain teemana on Avoin data ja liiketoiminta. Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto ovat teemapäivässä mukana yhteisellä esittelypisteellä, jossa asiantuntijat kertovat virastojen avoimen tiedon toiminnasta.

Tiistaina aamupäivän ohjelmassa on katsaus My dataan (oma data). Tuolloin käydään läpi muun muassa liikenne- ja viestintäministeriön syyskuussa 2014 julkaiseman My data -yleiskatsauksen jälkeisiä toimia ja My datan hyödyntämisen edistymistä. Tiistaina julkaistaan myös My data -katsauksen englanninkielinen versio. Se tulee luettavaksi ministeriön verkkopalveluun.

Avoimen tiedon merkitys yhteiskunnan ja talouden kehityksessä on vahvistunut. Tavoite on, että julkisin varoin kustannetut tietoaineistot (avoin data) olisivat kansalaisten, yritysten ja muiden organisaatioiden käytettävissä. Avoimilla tietovarannoilla voidaan myös luoda uutta liiketoimintaa ja tehostaa julkisen sektorin toimintaa.

Pohjoismainen avoimen datan viikko on ensimmäinen laatuaan. Viikon tapahtumien toteuttajina Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa on digitalisaatiota edistäviä viranomaisia, tutkimuslaitoksia ja kansalaisjärjestöjä.

Suomessa Avoimen datan viikon järjestävät Open Knowledge Finland OKF ja Avoimen tiedon ohjelma yhteistyössä julkisen hallinnon ja alan toimijoiden kanssa.