5G-taajuuksien huutokauppa alkaa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2018 8.55
Tiedote

Viestintävirasto käynnistää 26. syyskuuta 2018 huutokaupan 3410-3800 megahertsin taajuuksista (niin sanottu 3,5 gigahertsin taajuusalue). Huutokaupattavia verkkotoimilupia on kolme.

Taajuudet mahdollistavat 5G-verkkojen rakentamisen. Taajuuksien lähtöhinta on huudettavasta taajuuskaistasta ja sen ominaisuuksista riippuen 21 tai 23 miljoonaa euroa.

Huutokauppaan osallistuvien tiedot eivät ole julkisia. Liikenne- ja viestintäministeriö julkistaa voittajat ja voittaneet tarjoukset huutokaupan päätyttyä.

Huutokauppa liittyy valmisteilla olevaan liikenne- ja viestintäministeriön strategiaan, jonka eräänä tavoitteena on, että Suomi voisi toimia kansainvälisesti vertailtuna yhtenä edelläkävijöistä 5G-verkkojen testaamisessa, kehittymisessä ja käyttöönotossa.

5G on seuraavan sukupolven matkaviestinteknologia, joka mahdollistaa nykyistä nopeammat langattomat yhteydet sekä viiveettömämmän ja luotettavamman tiedonsiirron. 5G:n käyttöönotto parantaa nopeiden langattomien laajakaistayhteyksien laatua ja kapasiteettia. Sen odotetaan myös tuovan uusia palveluita ja liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi liikenteeseen ja teollisuuteen.

Suomi myöntää 5G-verkkojen rakentamisen mahdollistavat toimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueelle yhtenä ensimmäisistä maista Euroopassa.

Lisätietoja:

yksikön johtaja Päivi Antikainen, 050 382 7101

viestintäneuvos Sini Wirén, 040 507 0916