Ministeri Harakka ja valtiosihteeri Kemell OECD:n digitaalisen komitean ministerikokoukseen

liikenne- ja viestintäministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2022 10.57
Tiedote
Digitalisaatio

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja elinkeinoministerin valtiosihteeri Ann-Mari Kemell osallistuvat OECD:n digitaalitalouden komitean ministerikokoukseen Gran Canarialla Espanjassa 13.–15.12.2022.

Ministeri Harakka osallistuu paneeliin, jonka teemana on “The future of connectivity – investing in high quality networks”. Paneelissa keskustellaan muun muassa siitä, miten tietoliikenneverkkoja kehitetään vastaamaan digitaalisen transformaation lisääntyviin tarpeisiin ja turvallisuusvaatimuksiin.

Suomessa käytetään OECD-maista eniten mobiilidataa. Suomi on johtava maa myös entistä tehokkaampien 6G-verkkojen kehitystyössä.

"Jotta Suomi menestyisi datataloudessa, meidän on luotava nykyisille ja tuleville verkoille parhaat palvelut, joita viemme myös muihin maihin. Elämme uutta GSM-hetkeä. Kuten matkapuhelinten läpimurron aikaan 1980-luvulla, nytkin Suomen on varmistettava fiksut kansainväliset standardit tehokkaista yhteyksistä, turvallisista verkoista ja avoimesta datasta", liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoo. 

"Suomessa olemme perustaneet ministerityöryhmän ohjaamaan digitalisaation, tieto- ja teknologiapolitiikan sekä datatalouden kehittämistä. Ministeriryhmän ohjauksessa on myös valmisteltu Suomen digikompassi, 10 vuoden strategia, jonka ansiosta digitalisaatio ja datatalous palvelevat entistä paremmin kansalaisia, yhteisöjä ja yrityksiä", ministeri Harakka jatkaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän valtiosihteeri Ann-Mari Kemell moderoi kokouksessa työpajan, joka käsittelee digitaalisen eriarvoisuuden vähentämistä. Niin sanotuilla digitaalisilla kuiluilla tarkoitetaan muun muassa eroja digitaalisissa taidoissa sekä mahdollisuuksissa käyttää tietoliikenneyhteyksiä, digiteknologioita ja digipalveluita.

"Osallistuminen digitalisoituvaan yhteiskuntaan kuuluu kaikille. Yrityksien toiminta digitalisoituu laajasti, mutta hyvin eritahtisesti. Myös työntekijöiden digitaitojen kehittymiseen täytyy panostaa. Suomella on hyvät edellytykset digitaaliseen muutokseen, jossa ihmiset pysyvät mukana ja ohjaksissa, mutta yhteisiä haasteita kuitenkin riittää", valtiosihteeri Kemell toteaa. 

Datan parempi hyödyntäminen, tekoälyn kaltaiset teknologiat ja muu digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia talouden uudistamiselle ja tuottavuuden kasvattamiselle. OECD:n digitaalitalouden komitea on yhteistyöelin, joka tarjoaa muun muassa yhteisen tietopohjan ja suositusten kautta jäsenvaltioille laaja-alaisen kehittämisnäkymän digitalisoituvaan maailmantalouteen.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Annina Tikkanen, LVM, p. 050 478 3398
erityisasiantuntija Lasse Laitinen, TEM, p. 0295 047 162

Mika Lintilä Timo Harakka