Statsrådet fastställde sina ståndpunkter om effektivisering av kommunikationsinfrastrukturen – medlemsländerna måste få spelrum

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 27.4.2023 13.11 | Publicerad på svenska 28.4.2023 kl. 8.51
Pressmeddelande
Bild: Markus Pentikäinen, Keksi/LVM

Statsrådet lämnade den 27 april 2023 en U-skrivelse till riksdagen om Europeiska kommissionens förordningsförslag om effektivisering av ibruktagandet av höghastighetsnät för kommunikation. Statsrådet understöder målen i förslaget men anser att det är viktigt att medlemsstaterna får tillräckligt med handlingsutrymme. 

Europeiska kommissionen lade fram sitt förslag till förordning den 23 februari 2023. Syftet med förslaget är att främja ett kostnadseffektivt ibruktagande av höghastighetsnät samt att främja investeringar i fibernät och ett bättre ibruktagande av 5G-förbindelser. Syftet är att främja samanvändning av befintlig fysisk infrastruktur och gemensam utbyggnad av ny fysisk infrastruktur. Avsikten är att förordningen ska upphäva det så kallade sambyggnadsdirektivet.

Nationella särdrag ska beaktas

Statsrådet anser det vara viktigt att nationella särdrag beaktas vid genomförandet av förordningen. En del medlemsstater, såsom Finland, har nationellt infört åtgärder som går längre än EU:s direktiv om sambyggnad.

Statsrådet fäster särskild uppmärksamhet vid ägandet av inomhusnät i byggnader. I fråga om förordningen ska det säkerställas att de nationella bestämmelserna om inomhusnät ska kunna fortsätta att gälla.

Statsrådet anser att behandlingstiderna för tillståndsansökningar enligt förslaget är korta och således utmanande. Statsrådet anser det emellertid värt att understödja att de tillstånd som behövs för bygg- och anläggningsprojekt kan sökas centralt i samma e-tjänst.

Genomförandet av regleringen får inte medföra en oskälig administrativ eller ekonomisk börda för medlemsstaterna. I sin nuvarande form kräver tillämpningen av förordningen betydande systemutvecklingsprojekt och nationella lagändringar. Därför anser statsrådet att den föreslagna ikraftträdandetiden på sex månader bör förlängas.

Vad händer härnäst?

Statsrådet lämnade en U-skrivelse i frågan till riksdagen den 27 april 2023. U-skrivelsen ska behandlas i stora utskottet, till vilket de berörda fackutskotten yttrar sig.

Europeiska unionens råd och Europaparlamentet bildar sina egna ståndpunkter om förslaget. 

Ytterligare information:

Sofia Lindbäck, specialsakkunnig, tfn 0295 342 165, [email protected]