Regeringen föreslår att distributionsskyldigheten av radio slopas

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 25.4.2024 13.55 | Publicerad på svenska 26.4.2024 kl. 8.55
Pressmeddelande
Radiomasto keväisessä maisemassa. Taustalla taajama ja metsää.
Radiomast. (Bild: Tuomas Uusheimo, Keksi/LVM)

Regeringen överlämnade en proposition till riksdagen den 25 april 2024 med förslag till lag om ändring av lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation. I lagen ska skyldigheten att distribuera radioprogramutbud strykas, bestämmelsen om återkallelse av radiotillstånd ändras och andra tekniska ändringar göras.

Den nuvarande distributionsskyldigheten förpliktar teleföretag som är verksamma i kabeltelevisionsnätet att distribuera Rundradions televisions- och radioprogramutbud i sitt nät. De som upprätthåller centralantennsystem, såsom husbolag, har förpliktats att se till att Rundradions tv- och radioprogramutbud finns att tillgå i deras system.

Genom propositionen slopas distributionsskyldigheten i fråga om Rundradions radioprogramutbud. Även om skyldigheten endast gäller Rundradions programutbud, upphör sannolikt också distributionen av kommersiell radio i de kabelnät där den ännu distribueras. I bestämmelserna om distributionsskyldighet föreslås inga andra ändringar. Genom propositionen genomförs normavvecklingsmålen för statsminister Petteri Orpos regering.

Radiodistributionen i kabeltelevisionsnät begränsar utvecklingen av kabelbredbandstjänsterna och användningen av nätet i och med att den hindrar en effektivare frekvensindelning och övergången till ny teknik. Ett stort antal hushåll använder bredbandstjänster som utnyttjar kabelnät. I slutet av 2022 hade cirka 530 000 hushåll tillgång till kabelbredbandsuppkoppling.

Däremot är det få som lyssnar på kabelradio. Konsekvenserna av att slopa distributionsskyldigheten kommer sannolikt att beröra cirka 25 500–50 000 hushåll. De vanligaste sätten att lyssna på radio är via antenndistribution eller internet. Regeringspropositionen har inga konsekvenser för dessa mottagningssätt.

Genom regeringspropositionen ändras dessutom bestämmelsen om återkallelse av radiotillstånd. I fortsättningen ska tillståndet också kunna återkallas bland annat om innehavaren av radiotillståndet äventyrar den nationella säkerheten.

I lagen görs också tekniska ändringar. Ändringarna gäller beloppet av tillsynsavgiften för televisions- och radioverksamhet samt den marknadsbaserade frekvensavgiften.

Det regeringspropositionsutkast som omfattade förslagen var på remiss under tiden 21.2–15.3.2024. Man beslöt att den mer omfattande propositionen på remiss skulle delas upp i två olika i den fortsatta beredningen, för att göra riksdagsbehandlingen smidigare.

Utfärdandet av varningsmeddelanden bör utvecklas

Enligt kommunikationsministeriets bedömning kommer slopandet av distributionsskyldigheten i fråga om radioprogramutbud inte att märkbart försämra utfärdandet av varningsmeddelanden. Förmedlingen av varningsmeddelanden baserar sig på flerkanalskommunikation. Radio är en av de kanaler som används för att förmedla varningsmeddelanden. De som i dagsläget lyssnar på kabelradio måste till följd av ändringen övergå till en annan distributionskanal. En betydande del av radiolyssnandet (cirka 90%) sker dock via antenndistributionen, som inte påverkas av regeringspropositionen.

Man uppskattar att största delen av dem som lyssnar på kabelradio övergår till antenndistribution då radiodistributionen i kabeltelevisionsnät upphör. Dessutom rekommenderar Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland och Försörjningsberedskapscentralen att hushållen skaffar en batteridriven radio med reservbatterier för att förbereda sig på olika undantags- och störningssituationer.

Kommunikationsministeriet anser att det är viktigt att ett projekt för att utveckla förmedlingen av varningsmeddelanden inleds så snart som möjligt under ledning av inrikesministeriet. Inrikesministeriet ansvarar för helheten av varningsmeddelanden.

Vad händer härnäst?

Regeringspropositionen kommer att bli föremål för en remissdebatt i plenum. Tidpunkten för riksdagens plenum meddelas på riksdagens webbplats. Efter remissdebatten skickas propositionen vidare till utskottsbehandling, och när utskottets betänkande är klart fortsätter behandlingen i plenum.

Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2024. Skyldigheten att distribuera radioprogramutbud kommer att upphöra efter en övergångsperiod på ett år den 1 juli 2025.

Ytterligare information:

Roosa Patrakka, överinspektör, roosa.patrakka(a)gov.fi, tfn 0295 342 192

Sini Wirén, enhetsdirektör, sini.wiren(a)gov.fi, tfn 0295 342 532