Natos planeringsgrupp för civila kommunikationer diskuterar banbrytande tekniker i Helsingfors

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 5.6.2024 9.58 | Publicerad på svenska 7.6.2024 kl. 12.56
Pressmeddelande
Bild: LVM

En workshop för Natos planeringsgrupp för civila kommunikationer hålls i Helsingfors den 5–6 juni 2024. Workshoppen behandlar banbrytande tekniker. Kommunikationsministeriet ansvarar för att ordna workshoppen.

Under den två dagar långa workshoppen behandlas hur banbrytande tekniker, såsom artificiell intelligens, 5G och 6G samt kvantteknologier, påverkar planeringen av kommunikationsnät.  Vid evenemanget hålls också ett anförande av kommunikationsminister Lulu Ranne. 

– Workshoppen i Helsingfors betonar samarbetet mellan Natoländerna när det gäller att utveckla kommunikationsförbindelserna. Finland har mycket att ge: vi har både teknisk kompetens och värdefull erfarenhet av nära samarbete mellan den offentliga och den privata sektorn. Finland är en föregångare till exempel när det gäller att utveckla 6G-teknik, säger kommunikationsminister Lulu Ranne.

Natos planeringsgrupp för civila kommunikationer lyder under Natos resilienskommitté och fokuserar på att stärka kommunikationssektorns motståndskraft mot störningar. I workshoppen deltar cirka 50 personer från olika länder.

Mer information:

Tuuli Tolsa, specialsakkunnig, tfn 0295 342 074, [email protected] 

Krista Widerholm, specialsakkunnig, tfn 0295 342 113, [email protected]