Auktionen av 5G-frekvenser startar

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2018 8.55
Pressmeddelande

Kommunikationsverket inleder en auktion av frekvenser i området 3410-3800 megahertz (MHz) den 26 september 2018. Sammanlagt tre nätkoncessioner auktioneras ut.

Frekvenserna gör det möjligt att bygga 5G-nät. Utgångspriset på de nätkoncessioner som auktioneras ut är 21 eller 23 miljoner euro beroende på frekvensband och egenskaperna i det.

Namnen på dem som deltar i auktionen är inte offentlig information. Kommunikationsministeriet offentliggör vinnarna och de vinnande buden när auktionen har avslutats.

Auktionen är ett led i kommunikationsministeriets strategi för att säkerställa att Finland internationellt sett ska kunna vara en av föregångarna i fråga om testning, utveckling och idriftagning av 5G-nät.

5G är nästa generations mobilkommunikation, en teknik som möjliggör snabbare trådlösa förbindelser och dataöverföring med ökad synkroni och tillförlitlighet. 5G-mobiltekniken förbättrar kvaliteten och kapaciteten hos snabba trådlösa bredbandsförbindelser. Den väntas också skapa nya tjänster och affärsmöjligheter till exempel inom området för trafik och transport och inom industrin.

Finland är ett av de första länderna i Europa som auktionerar ut 5G-nätkoncessioner i frekvensområdet 3,5 gigahertz (GHz).

Mer information:

Päivi Antikainen, enhetsdirektör, tfn 050 382 7101

Sini Wirén, kommunikationsråd, tfn 040 507 0916