Vehviläinen tyrmää Arhinmäen väitteet

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2009 9.30
Tiedote

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki väitti torstaina 10.12. eduskunnan kyselytunnilla, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla olisi rikottu turvallisuusmääräyksiä kulunvalvonnan osalta. Liikenneministeri Anu Vehviläinen pitää Arhinmäen väitteitä tuulesta temmattuna.

- Kulunvalvonta lentoaseman turvavalvotuilla alueilla on järjestetty säädösten mukaisesti myös viime aikojen työtaistelutoimien aikana. Kulunvalvonnan käytännön toteutuksesta vastaa Ilmailulaitos Finavia ja sen järjestämistä valvoo Ilmailuhallinto. Saamani selvityksen mukaan järjestelyissä on ollut vain vähäisiä puutteita, sanoo Vehviläinen.

Lentoasemien turvaaminen perustuu erilliseen turva-asetukseen, joka määrittää turvavalvotut alueet ja sen ketkä henkilöt pääsevät turva-alueille. Kaikista turva-alueilla vakituisesti työskentelevistä henkilöistä on tehty turvaselvitys ja heillä tulee olla asianmukainen henkilökortti.

Helsinki-Vantaan lentoaseman turva-alueilla voi liikkua vakituisen henkilöstön henkilökortilla, tilapäisen työntekijän pikahuoltoluvalla ja vierailijaluvalla.
Ainoastaan vakituinen henkilöstö voi kulkea itsenäisesti turva-alueilla ja väliaikaisilla luvilla liikuttaessa on mukana oltava aina saattaja.

Ilmailuhallinnon turvayksikkö on tehnyt viikon 50 aikana kolme tarkistusta, joissa on havaittu vain vähäisiä puutteita. Ilmailuhallinto on raportoinut asiasta Finavialle. Finavia on ilmoittanut noudattavansa määräyksiä täsmällisesti.

Lisätietoja: erityisavustaja Kari Jääskeläinen, 044 0581 030
Ilmailulaitos Finavian pääjohtaja Samuli Haapasalo, 040 5483 476