Uusia televisiotoimilupia erityisesti teräväpiirtolähetyksille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 15.5.2014 13.35
Tiedote

Valtioneuvosto on myöntänyt 15. toukokuuta 2014 viidelle hakijalle ohjelmistotoimiluvat kanavanippuihin UHF C ja H sekä VHF A-C. Uusien toimilupien myötä erityisesti teräväpiirtokanavien tarjonta lisääntyy.

UHF-taajuusalueen kanavanipun C ohjelmistotoimilupa myönnetään Sanoma Oy:lle. Kanavan ohjelmisto tulee koostumaan pääasiallisesti viihde-, ajanviete- ja asiaohjelmista sekä kotimaisista lyhytelokuvista.

Kanavanipun H ohjelmistotoimiluvat myönnetään Digi Waves Oy:lle ja Scandinaval Group Oy:lle. Ohjelmistoluvat kanavanippuun H myönnetään nyt ensimmäistä kertaa.

VHF-taajuusalueen toimiluvat myönnetään Sanoma Oy:lle, MTV Oy:lle ja Fox International Channels Oy:lle.

Kaikkia kanavanippuja koskevat luvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun saakka.

Kanavanipun UHF C peitto on kanavasta riippuen 78-90 prosenttia Manner-Suomen väestöstä. Kanavanipussa käytetään nykyistä televisiotekniikkaa (DVB-T-tekniikka).

Kanavanipuissa UHF H ja VHF A-C käytetään uutta teräväpiirtolähetystekniikkaa (DVB-T2) ja uudempaa kuvanpakkaustekniikkaa (MPEG4). Tämä tarkoittaa, että lähetysten katsomiseen tarvitaan teräväpiirtotekniikkaa tukeva televisio tai digisovitin. Kanavanipun UHF H väestöpeitto on osavaltakunnallinen. VHF-verkon väestöpeitto on lähes valtakunnallinen.

Valtioneuvosto hyväksyi 15. toukokuuta 2014 myös Digita Oy:n hakemuksen toimiluvanmuutoksesta kanavanipussa D.

Muutoksella Digitan toimiluvasta poistetaan ehto, jonka mukaan toimiluvan haltija ei voi myydä enempää kuin kolmasosan verkon kokonaiskapasiteetista yhdelle palveluyritykselle. Muutoksen jälkeen Digita on velvollinen tarjoamaan verkkopalvelua tasapuolisin ja syrjimättömin ehdoin kaikille palveluyrityksille. Verkon toteutuksessa käytettävän tekniikan on oltava DVB-T2-standardin mukainen.

Valtioneuvosto tulee julistamaan haettavaksi ohjelmistoluvat kanavanipun D vapaana olevaan kapasiteettiin.

Teräväpiirtolähetykset koko antenniverkkoon

Television antenniverkossa siirrytään käyttämään uudempaa lähetystekniikkaa (DVB-T2) vaiheittain vuodesta 2017 lähtien. Uusi tekniikka kasvattaa televisiokanavien määrää ja laajentaa teräväpiirtolähetysten tarjontaa.

Tekniikkamuutoksen taustalla on vuonna 2012 hyväksytty sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma ja kansainväliset sopimusmuutokset. Niiden perusteella 700 megahertsin taajuudet siirretään televisiolta langattomalle laajakaistalle.

Lisätietoja

ylitarkastaja Sini Wirén, p. 0295 34 2532 (toimilupamuutokset kanavaniput UHF C ja H sekä VHF A-C)
viestintäneuvos Kreetta Simola, p. 0295 34 2609 (Digita Oy:n toimilupamuutos)