Ulkopuolinen selvitys sisämaan yöjunaliikenteestä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 30.10.2009 9.45
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt ulkopuolisen selvityksen sisämaan yöjunaliikenteestä ja sen taloudellisista mahdollisuuksista. Selvityksen tekee Strafica Oy ja sen on määrä valmistua tammikuun 2010 loppuun mennessä.

-Erityisesti Kainuun ja Pohjois-Karjalan maakunnissa on kaivattu takaisin syksyllä 2006 lopetettua yöjunaliikennettä. On myös esitetty epäilyjä etteivät VR:n ja liikenne- ja viestintäministeriön laskelmat yöjunaliikenteen kustannuksista pitäisi paikkaansa. Ulkopuolisen selvitystyön jälkeen voimme arvioida onko yöjunaliikenteen palauttamiselle taloudellisia edellytyksiä, sanoo liikenneministeri Anu Vehviläinen.

Selvitystyölle on asetettu ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii yli-insinööri Marcus Merin liikenne- ja viestintäministeriöstä. Maakuntien liitoista ohjausryhmään on kutsuttu kehittämispäällikkö Hannu Huikuri Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta, maakuntajohtaja Jussi Huttunen Pohjois-Savon liitosta, maakuntajohtaja Alpo Jokelainen Kainuun maakunta -kuntayhtymästä, ohjelmapäällikkö Sami Laakkonen Lapin liitosta sekä maakuntainsinööri Janne Virtanen Varsinais-Suomen liitosta. Lisäksi ohjausryhmään on kutsuttu ylitarkastaja Harri Lahelma Ratahallintokeskuksesta ja henkilöliikennedivisioonan johtaja Antti Jaatinen VR Yhtymä Oy:stä.

VR lakkautti syksyllä 2006 Helsingin ja Oulun välisen yöjunayhteyden, joka kulki Kuopion ja Kajaanin kautta. Samalla loppui myös Joensuun ja Helsingin sekä Turun ja Joensuun välinen yöjunaliikenne.

Lisätietoja: yli-insinööri Marcus Merin, puh. (09) 160 28374, 040 - 768 1261