Tuemme kestävää liikkumista ja toimivia verkkoyhteyksiä yli 430 miljoonalla eurolla

Julkaisuajankohta 19.12.2020 6.00
Kolumni
Kirsi Karlamaa (Kuva: Traficom)

Myönnämme Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa valtiontukia, jotka tukevat liikkumista ja toimivia verkkoyhteyksiä sekä auttavat Suomea pääsemään päästötavoitteisiin.

Jokainen tukea saava hanke on askel kohti puhtaampaa ja toimivampaa tulevaisuutta. Haluamme turvata puhtaan ympäristön, jossa on hyvä asua ja elää sukupolvesta toiseen sekä turvata toimivat digitaaliset palvelut.

Joukkoliikennetukea 285 miljoonaa euroa

Myönnämme vuosittain joukkoliikenteen tukea kaupunkiseuduille ja kunnille. Tänä vuonna tukea on ollut noin 75 miljoonaa euroa. Tuilla on turvattu peruspalvelu kaupunkien välisessä liikenteessä ja haja-asutusalueilla.

Jatkossa tukia painotetaan kaupunkien joukkoliikenteeseen, koska niissä on suurin mahdollisuus kasvattaa joukkoliikennepalveluiden käyttöä. Näin saavutetaan myös paras ilmastohyöty.

Edellä mainittujen lisäksi vuonna joukkoliikenteen järjestäjille on myönnetty noin 210 miljoonan euron lisärahoitus.  Tavoitteena on estää koronaepidemian aikana talousahdinkoon joutuneiden palveluiden romahtaminen.

Laajakaistarakentamiselle ja medialle tukea lähes 84 miljoonalla euroa

Valokuituverkkorakentamiselle on Suomessa myönnetty 76 miljoonaa euroa valtiontukea. Tämän avulla rakentuu noin 30 000 kilometriä laajakaistayhteyksiä. Tavoitteena on saada huippunopeat laajakaistayhteydet yritysten toimipaikoille sekä 130 000 kotitalouden saataville lähivuosien aikana.

Tänä vuonna myönnämme tukea 7,5 miljoonaa euroa monimuotoisen journalistisen sisällön lisäämiseksi ja journalismin kehittämiseksi.

Kävelyä ja pyöräilyä tuetaan 33 miljoonalla eurolla vuonna 2020

Myönnämme kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen valtionavustusta kunnille tänä vuonna lähes 33 miljoonaa euroa eli noin kymmenkertaisen summan viime vuoteen verrattuna. Tavoitteena on tukea liikenteen päästöjen vähentämistä, aktiivista liikkumista, kansanterveyttä, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa liikenteessä sekä liikennejärjestelmän toimivuutta.

Kävelyä ja pyöräilyä tukeva liikennejärjestelmä lisää mahdollisuuksia autoilun vähentämiseen ja autosta luopumiseen. Jalankulun ja pyöräliikenteen olosuhteiden parantaminen luo mahdollisuuksia nykyistä sujuvimmille matkaketjuille, pyöräturismille ja pyöräilyyn liittyvälle liiketoiminnalle.

Liikenteen päästöjen vähentämiseksi hankintatukea 33 miljoonaa euroa

Uuden täyssähköauton hankintaan ja vanhan ajoneuvon muuttamiseen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi myönnetään tukea yhteensä 24 miljoonaa euroa. Romutuspalkkiota on varattu 8 miljoonaa euroa ja sillä saa tukea uuden vähäpäästöisen henkilöauton, sähköpyörän tai joukkoliikennelipun hankkimiseen. Lisäksi uuden kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintatukeen on varattu miljoona euroa.

Ketterä ja toimintakykyinen yhteiskunta

Tänä vuonna olemme nähneet hienoa yhteisöllisyyttä ja venymistä koronan tuomissa haasteissa ja siinä, kuinka me yhdessä voimme tukea toisiamme ja löytää uusia ratkaisuja arjen sujuvoittamiseen. Yhteisvoimin olemme pärjänneet ja menneet myös eteenpäin vaikeana vuonna.

Yhteistyöllä ja vahvalla tahdolla varmistamme sen, että tulevaisuuden Suomi on jatkossakin hyvä maa asua. Kiitos kestävän liikkumisen ja toimivien verkkoyhteyksien edistäjille!

Kirsi Karlamaa
Kirjoittaja on Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin pääjohtaja

Kirjoitus on osa Poikkeuksellinen vuosi 2020 -blogisarjaa. Aiemmat kirjoitukset on julkaistu 16.12., 17.12. ja 18.12.

2020 Blogit Blogit 2020