Tieliikenteen turvallisuussitoumus allekirjoitettiin Säätytalolla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2009 11.40
Uutinen

Euroopan tieliikenneturvallisuuden peruskirja allekirjoitettiin 11. joulukuuta Säätytalolla. Suomesta peruskirjan tavoitteisiin on sitoutunut 45 eri toimijaa. Allekirjoittajien joukossa on mm. eriliikennealan etujärjestöjä, kuljetusalan yrityksiä, alan kansalaisjärjestöjä sekä kaupunkeja. Tavoitteena on, että EU:ssa vältettäisiin vuositasolla 25 000 liikennekuolemaa.

Tilaisuudessa puhunut LVM:n liikennepolitiikan osaston ylijohtaja Juhani Tervala painotti, että eurooppalaisen liikenneturvallisuustyön henki perustuu vahvasti jaetulle vastuulle. Onnistuminen tässä työssä edellyttää meidän kaikkien sitoutumista ja me tarvitsemme siinä toistemme tukea.

- Suomessa on pitkät perinteet suunnitelmallisesta turvallisuustyöstä. Nykyinen, voimassa oleva suunnitelmakausi päättyy vuoden kuluttua. Tämän jatkoksi on jo käynnistetty uuden lii­kenneturvallisuussuunnitelman valmistelu. Samaan aikaan kansallisen turvallisuussuunnittelun kanssa valmistellaan EU:ssa tieliikenteen turvallisuusohjelmaa. Suunnitelmatyössä tavoitteiden asettaminen on aina tärkeää. Pääperiaatteiden ja linjausten lisäksi tarvitaan konkreettisia toimia, ylijohtaja Tervala muistutti.

Euroopan tieliikenneturvallisuuden peruskirja on eurooppalainen foorumi, jossa toimii mukana yrityksiä, järjestöjä, tutkimuslaitoksia ja viranomaisia. Peruskirjan tavoitteena on osaltaan auttaa tieliikenteen kuolonuhrien määrän vähentämisessä. Peruskirjan on allekirjoittanut yli 1450 tahoa.