Televisiotarjonta pysynyt monipuolisena

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 31.10.2007 9.30
Tiedote
Suomalaiset televisiokanavat tarjoavat edelleen kansainvälisestikin verrattuna hyvin monipuolisen ohjelmiston. Eniten on tarjolla viihdettä ja urheilua.

Tiedot selviävät liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä Suomalainen televisiotarjonta 2006, jossa tutkittiin kymmenen analogisen ja digitaalisen televisiokanavan tarjontaa ja monipuolisuutta.

Kanavat lähettivät viime vuonna yli 136 tuntia televisio-ohjelmaa joka päivä. Kymmenen kanavan paketti tarjosi paljon katseluvaihtoehtoja. Kanavien yhteenlaskettu monipuolisuus kuitenkin hieman laski; se oli vuonna 2006 vähäisempi kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla. Urheilukanavan ja The Voicen kaltaiset erikoistuneet kanavat alensivat omalta osaltaan kokonaistarjonnan monipuolisuutta.

Kanavista monipuolisimpia olivat TV1 ja FST5. Julkisen palvelun kanavat tarjosivat kokonaisuutena monipuolisempaa ohjelmistoa kuin koko kymmenen kanavan järjestelmä yhdessä. Kaupallisten kanavien tarjonta oli edellisvuotta hieman kapeampaa.

Ohjelmistossa oli eniten viihdettä, urheilua, ulkomaista fiktiota sekä ajankohtais- ja asiaohjelmia. Ohjelmistosta 65 prosenttia oli kotimaista tuotantoa. Sarjamuotoisia ohjelmia oli noin 80 prosenttia kokonaistarjonnasta.

Kansainvälisiin formaatteihin perustuvia televisio-ohjelmia oli lähinnä kaupallisilla kanavilla, mutta niiden osuus televisiotarjonnasta on Suomessa melko vähäinen.

Televisiotarjonnan monipuolisuutta on tutkittu vuosittain vuodesta 2000 lähtien. Tutkimuksessa olivat mukana TV1, TV2, YLE24, YLE Teema, YLE FST5, MTV3, Nelonen, Subtv, Urheilukanava ja The Voice.


Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Elina Normo, puh. (09) 160 28463, 040 765 7887
tutkija Minna Aslama, Helsingin yliopisto, puh. 040 593 3487