Tehtävänä yhteydet

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2023 9.00
Kolumni
Kansliapäällikkö Minna Kivimäki istuu pöydän ääressä ja nojaa leukaansa käteensä. Yllä oranssi paita.
Kansliapäällikkö Minna Kivimäki (Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää, Keksi/LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriön tehtävä on edistää kestävää kasvua, hyvinvointia ja turvallisuutta tiedolla ja tulevaisuuden yhteyksillä.

Ihmisten hyvän arjen ja Suomen kilpailukyvyn varmistamiseksi tarvitaan samoja perusasioita. Tiedon, ihmisten ja tavaroiden tulee liikkua mahdollisimman sujuvasti, turvallisesti ja kestävästi.

Digitaaliset ja fyysiset yhteydet mahdollistavat sen, että ihmiset voivat osallistua yhteiskunnan toimintaan. Niiden avulla voimme päivittäin liikkua työhön, kouluun ja harrastuksiin, saada tietoa ja pitää yhteyttä muihin. Hyvillä yhteyksillä rakennamme luottamusyhteiskuntaa.

Luotettava tiedonvälitys on toimivan demokratian edellytyksiä. Tietoa on tarjolla ennennäkemättömän laajasti ja altistumme entistä useammin informaatiovaikuttamiselle. Digitaalisen osallisuuden edistäminen nousee entistä tärkeämmäksi.

Huippuluokkaiset viestintäyhteydet varmistavat Suomen saavutettavuuden digitalisoituneessa maailmassa. Toimivat liikenne- ja viestintäyhteydet mahdollistavat tavaroiden ja palveluiden tehokkaan liikkumisen sekä edistävät kaupankäyntiä ja talouskasvua. Toimiva kuljetusmarkkina, tehokas logistiikka ja tarpeisiin vastaava väyläverkosto ovat merkittäviä elinkeinoelämän kilpailukykytekijöitä. Hyvät yhteydet auttavat yrityksiä houkuttelemaan osaavaa työvoimaa.

Digitaaliset ja fyysiset yhteydet täydentävät ja korvaavat toisiaan. Koronapandemian aikana fyysistä liikkumista jouduttiin terveysturvallisuuden vuoksi rajoittamaan ja digitaaliset yhteydet ottivat entistä suuremman roolin. Nyt, pandemian jälkeen, digitaaliset kohtaamiset ja etätyö ovat osa arkeamme.

Digiyhteydet parantavat fyysisten yhteyksien tehokkuutta. Tiedon hyödyntäminen ja teknologiat mahdollistavat liikenneinfran ja -välineiden tehokkaan käytön sekä käyttäjien tarpeita palvelevat matka- ja kuljetusketjut.

Liikenne- ja viestintäministeriössä edistämme yhteyksien rakentumista aina merenpohjassa kulkevista tietoliikennekaapeleista avaruussatelliitteihin. Avaruustoiminnalla on yhä suurempi merkitys arjen ja yhteiskunnan toimivuudelle.

Toimivat yhteydet ovat osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Liikenne- ja viestintäministeriön toimialan vastuulla on merkittävää kriittistä infrastruktuuria. Liikenne- ja viestintäverkot ja -palvelut, niiden solmukohdat, kyberturvallisuus sekä säähavainto- ja satelliitti-infra ovat tärkeässä roolissa huoltovarmuuden vahvistamisessa.

Liikenne- ja viestintäministeriössä tehtävämme on rakentaa yhteyksiä. Tunnistamme sen merkityksellisyyden yhteiskunnan toimivuuden, turvallisuuden, ihmisten hyvinvoinnin, talouden ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn kannalta.

Tehtävämme vaikuttaa suoraan ihmisten ja yritysten arjessa joka päivä.

 

Minna Kivimäki
kansliapäällikkö